Trump en May: we hebben nu al een geweldige relatie
De Amerikaanse president Trump heeft in een persconferentie zijn goede verhouding benadrukt met Groot-Brittannië. Tegen de Britse premier May, die als eerste buitenlandse leider de nieuwe president bezocht, zei hij dat de bijzondere relatie tussen beide landen nooit sterker is geweest dan nu. "We kennen elkaar net en we hadden heel interessante en productieve gesprekken", zei Trump.
"Vandaag vernieuwt de VS zijn sterke band met de Britten op militair, financieel, cultureel en politiek vlak", zei Trump. "Samen zijn we een baken van welvaart en gerechtigheid. De toekomst van onze beide landen is rooskleurig."
Om de banden nog verder aan te halen, zal Trump later dit jaar op uitnodiging van koningin Elizabeth een staatsbezoek brengen aan Groot-Brittannië.
De president staat 100 procent achter de NAVO.
Volgens May spraken de twee over het aanhalen van de economische banden en over de strijd tegen IS en andere terreurgroepen. Ze zei dat het daarbij belangrijk is om Islamitische Staat ook online hard aan te pakken.
Verder benadrukte ze dat beide landen vierkant achter de NAVO staan. Trump heeft veel kritiek op het bondgenootschap, dat hij onder meer verouderd heeft genoemd. Maar hij zou zijn bijgedraaid. "De president staat 100 procent achter de NAVO", zei May.
Martelen
Trump ging tijdens de persconferentie, zijn eerste sinds hij vorige week het Witte Huis betrad, ook in op een aantal andere zaken die afgelopen week speelden.
Zo zei hij dat hij nog altijd gelooft in het nut van martelen, maar dat hij een besluit daarover overlaat aan zijn minister van Defensie, generaal Mattis. Die is geen voorstander van wat eufemistisch "verzwaarde verhoortechnieken" worden genoemd. "Ik geef hem die autoriteit, want hij is een gerespecteerde expert", zei Trump.
Eerder vandaag sprak hij telefonisch met de Mexicaanse president Peña Nieto, die een bezoek afgezegde vanwege Trumps plannen voor de grensmuur. "We hadden een goed gesprek", zei Trump. "Ik heb een prima relatie met de president."
Hij wilde weinig kwijt over het telefoontje naar Poetin, dat voor morgen gepland staat. "Ik hoop dat we een goede verstandhouding zullen hebben. We gaan zien wat er gebeurt. Ik zal in elk geval de Amerikaanse belangen vooropstellen."