Bij de aanval in april werden ook veel kinderen getroffen EPA

Bij de aanval op de Syrische plaats Khan Sheikhoun op 4 april is het verboden gifgas sarin gebruikt. Dat stelt de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) .

Binnen een dag na de aanval begon een team van de OPCW met een onderzoek. Daarvoor werden slachtoffers onderzocht, monsters genomen en getuigen gehoord.

Daders

Het team heeft niet geprobeerd de daders van dit oorlogsmisdrijf op te sporen. "Dat is niet onze opdracht", zegt de organisatie in zijn verklaring. Het team is ook niet in Khan Sheikhoun zelf geweest, omdat dat te gevaarlijk was.

De uitkomsten van het onderzoek zijn naar de VN-Veiligheidsraad en de gezamenlijke onderzoekgroep van de VN en OPCW gestuurd. Dat is wel bevoegd om de daders van het misdrijf op te sporen.

90 doden

Bij het bombardement op Khan Sheikhoun kwamen meer dan negentig mensen om het leven. Vele honderden raakten gewond, vaak ernstig.

De beelden van de aanval, waarop te zien was hoe kinderen een gruwelijke dood stierven, gingen de wereld over en veroorzaakten internationaal grote verontwaardiging.

De conclusie van de OPCW is geen verrassing. Er waren al veel aanwijzingen dat er sarin of een daaraan verwant middel is gebruikt. De stad was op dat moment in handen van rebellen en het bombardement was het werk van de Syrische luchtmacht.

Westerse landen en mensenrechtenorganisaties legden de verantwoordelijkheid voor de wrede actie dan ook bij het Syrische leger, maar Syrië ontkent dat het chemische wapens heeft ingezet bij de aanval.

Volgens Syrië en bondgenoot Rusland troffen de bommen een opslagplaats van de rebellen waar chemische wapens lagen opgeslagen. Rusland blokkeerde een VN-resolutie waarin Syrië verantwoordelijk wordt gehouden met een veto.

Vergeldingsaanval VS

De aanval op Khan Sheikhoun was voor de toen net aangetreden Amerikaanse president Trump aanleiding voor een vergeldingsaanval. Hij liet kruisraketten afvuren op de luchtmachtbasis waarvandaan Syrië het bombardement zou hebben uitgevoerd.

Beelden uit april: Tientallen doden bij gifgasaanval Syrië

STER reclame