Een kind wordt behandeld in Khan Sheikhoun in april van dit jaar
NOS Nieuws

Rusland en Syrië verwerpen beschuldiging Witte Huis over gifgasaanval

Het Kremlin zegt geen aanwijzingen te hebben dat het regime van de Syrische president Assad een gifgasaanval voorbereidt. Ook het Syrische regime spreekt die door de VS gedane beschuldiging tegen.

Het Witte Huis gaf gisteren een verklaring uit waarin stond dat de Amerikanen aanwijzingen hebben dat het Syrische leger voorbereidingen treft voor een nieuwe gifgasaanval. President Trump waarschuwde dat Assad en zijn leger een hoge prijs zullen betalen als bij zo'n aanval burgerdoden vallen.

De Russische woordvoerder Peskov zegt dat het Amerikaanse dreigement tegen de legitieme leider van Syrië niet acceptabel is.

Khan Sheikhoun

Op 4 april kwamen tientallen mensen om het leven door chemische wapens in Khan Sheikhoun. Volgens onder andere de Amerikanen, de Fransen en de Britten was het een luchtaanval van het Syrische leger met het gifgas sarin. Dagen later bestookten de Amerikanen de Syrische luchtmachtbasis vanwaar de aanval zou zijn uitgevoerd met kruisraketten.

De Syriërs en Russen beweren dat in april een opslagplaats van rebellen was geraakt waar chemische wapens lagen opgeslagen. Peskov zegt dat het Witte Huis niet van een "nieuwe" gifgasaanval kan spreken aangezien er geen onafhankelijk onderzoek is uitgevoerd naar wat in Khan Sheikhoun is gebeurd.

Een Russische politicus beschuldigt de VS van provoceren en het voorbereiden van een nieuwe aanval op posities van het Syrische leger. Volgens de Syrische minister voor Hereniging Ali Haidar zijn de beschuldigingen de opmaat voor een nieuw diplomatiek offensief tegen Syrië bij de VN.

Complete verrassing

Verschillende bronnen binnen het het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zeggen dat het ministerie gisteren compleet verrast werd door de verklaring van het Witte Huis. Die zou niet zijn besproken of afgestemd met andere departementen en diensten die betrokken zijn bij de nationale veiligheid. Normaal gesproken worden het Pentagon, het ministerie van Buitenlandse Zaken en inlichtingendiensten betrokken bij het uitgeven van een dergelijke verklaring.

Gisteren wilde het Witte Huis niet uitweiden over de aanwijzingen voor een ophanden zijnde gifgasaanval. Een bron met nauwe banden met het Witte Huis heeft tegen het Amerikaanse persbureau AP gezegd dat er aanwijzingen zijn dat de Syriërs chemicaliën mengen om sarin te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl