NOS NieuwsAangepast

Rusland treft resolutie over gifgasaanval met veto

Rusland heeft zoals verwacht een resolutie van de VN-Veiligheidsraad over de gifgasaanval in Syrië met een veto getroffen. Moskou weigert te spreken van een gifgasaanval en zegt dat president Assad helemaal geen chemische wapens meer heeft. China, dat ook goede banden onderhoudt met Assad, onthield zich van stemming.

In de resolutie werd de dodelijke gifgasaanval van vorige week scherp veroordeeld. Ook werd het Syrische bewind opgeroepen samen te werken met onafhankelijke specialisten die de gebeurtenissen in de stad Khan Sheikhoun in de provincie Idlib zouden moeten onderzoeken.

Vorige week werd op het laatste moment een resolutie van die strekking niet in stemming gebracht in de Veiligheidsraad, omdat Rusland met een veto dreigde. De ontwerptekst was volgens de Russen sterk anti-Syrië. 

Vanmiddag kondigde de Russische staatssecretaris van Buitenlandse Zaken al aan dat Rusland in de V-raad tegen zou stemmen, omdat de nieuwe resolutie nauwelijks afweek van de vorige.

Sarin

Intussen staat het vrijwel vast dat bij de aanval op Khan Sheikhoun sarin is gebruikt. Vorige week zei Turkije dat bij de eerste lijkschouwingen sporen van dat zenuwgas zijn gevonden.

Nu zegt ook Groot-Brittannië dat er sarin is gebruikt, of een gas dat daar sterk op lijkt. De conclusie komt van Britse specialisten die monsters hebben onderzocht uit het gebied waar de gifgasaanval is uitgevoerd.

Rusland en Syrië zeggen dat het gifgas is vrijgekomen doordat Syrische gevechtsvliegtuigen een wapendepot van rebellen troffen waar in de wapens zouden hebben gelegen. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl