NOS NieuwsAangepast

Witte Huis-woordvoerder: zelfs Hitler gebruikte geen chemische wapens

Woordvoerder Witte Huis Spicer over Hitler en Assad

Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer heeft zich op een persconferentie vertild aan een vergelijking tussen de Syrische president Assad en Adolf Hitler. Over het gebruik van chemische wapens door Assad zei hij: "Zelfs Hitler verlaagde zich niet tot het gebruik van chemische wapens".

Later probeerde hij zijn vergissing goed te maken door te zeggen dat Hitler geen chemische wapens tegen zijn eigen mensen inzette, zoals Assad volgens hem doet. 

'Holocaust-centra'

Nazi-Duitsland vermoordde miljoenen mensen in de gaskamers met Zyklon B, een pesticide. Na een vraag om verduidelijking gebruikte Spicer het woord "Holocaust-centra" voor de vernietigingskampen.

Op 4 april kwamen in het noorden van Syrië bijna negentig mensen om het leven bij een gifgasaanval, vermoedelijk met het gas sarin. De VS zegt zeker te weten dat Assad verantwoordelijk is.

Het was een fout. Het was mijn blunder.

Sean Spicer

Een aantal uur later bood Spicer zijn excuses aan. Hij noemde het "een ongevoelige uitspraak". "Het was een ongepaste, ongevoelige referentie naar de Holocaust", zei hij tegen CNN. "Het was een fout. Het was mijn blunder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl