Syrische rebellen rukken op naar het IS-bolwerk Raqqa
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw burgerdoden bij luchtaanvallen in Syrië

Bij verschillende luchtaanvallen in Syrië zijn gisteren meer dan dertig burgers omgekomen. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn bij twee bombardementen op een dorp in de provincie Idlib zeker achttien doden gevallen, onder wie vijf kinderen. 

Eerder meldde het observatorium al dat er vijftien burgers zijn omgekomen bij een luchtaanval op een dorp ten westen van het IS-bolwerk Raqqa. Onder die slachtoffers zijn vier kinderen. Mogelijk loopt het dodental van beide aanvallen nog op, omdat de toestand van sommige gewonden kritiek is.

De aanval in Idlib zou het werk zijn geweest van Russische gevechtsvliegtuigen. Volgens Syrische staatsmedia en het observatorium was de internationale coalitie onder leiding van de VS verantwoordelijk voor de luchtaanval bij Raqqa.

Kritiek

Koerdische troepen rukken met hulp van Amerikaanse luchtsteun, mariniers en strategen op naar Raqqa, in de hoop Islamitische Staat daar de genadeslag toe te brengen. 

De coalitie moet zich de laatste tijd vaker verweren tegen kritiek vanwege het stijgende aantal burgerdoden die bij verschillende operaties in het noorden van Syrië vallen. 

Gifgas

De afgelopen dagen werd ook de Syrische plaats Khan Sheikhoun, waar vier dagen geleden een gifgasaanval plaatsvond, weer onder vuur genomen. Over slachtoffers is niets bekend. 

Wie de aanvallen uitvoerde is niet duidelijk, maar in dit deel van de provincie Idlib vliegen voornamelijk gevechtstoestellen van de Russische en Syrische luchtmacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl