Mogelijk honderd doden bij gifgasaanval Syrië
Het dodental in Syrië na wat vrijwel zeker een gifgasaanval was, is opgelopen tot honderd, zegt een medische hulpdienst. Er zouden ongeveer 400 gewonden zijn.
Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten hebben Syrische of Russische straaljagers aanvallen uitgevoerd op Khan Sheikhoun, een plaats in het noordwesten die in handen is van opstandelingen.
Turkije zegt dat op basis van foto's en informatie uit het gebied vaststaat dat het Syrische bewind chemische wapens heeft gebruikt in de strijd tegen de opstandelingen. Ankara heeft de OPCW, de internationale organisatie voor het verbod op chemische wapens, gevraagd om de zaak zo snel mogelijk te onderzoeken.
Kliniek gebombardeerd
Een paar uur na de gifgasaanval werd volgens opstandelingen een kliniek gebombardeerd waar gewonden van de aanval werden verzorgd. Artsen die in het gebied werken, bevestigden dat tegenover de BBC.
De ingang van de kliniek zou zijn geraakt. Het is niet duidelijk of er doden of gewonden zijn.
Van de honderden gewonden van de chemische aanval zijn veel mensen er slecht aan toe, zeggen getuigen en hulpdiensten. De meeste slachtoffers zijn burgers.
Onderzoek
De oppositie in Syrië dringt aan op een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad en een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen.
Als het inderdaad een gifgasaanval was, zou dat een van de dodelijkste chemische aanvallen zijn in Syrië sinds de burgeroorlog zes jaar geleden begon.
"Wij ontkennen ten stelligste het gebruik van chemische of giftige stoffen in de stad Khan Sheikhoun vandaag", schrijft het leger van president Assad in een verklaring. Het regeringsleger zegt dat het zulke stoffen nooit heeft gebruikt en nooit zal gebruiken.
De Syrische regering heeft het gebruik van chemische wapens steeds tegengesproken. Maar volgens onderzoekers van de OPCW en de VN hebben regeringstroepen in 2014 en 2015 zeker drie keer chloorgas ingezet.
Islamitische Staat heeft in het verleden ook mosterdgas gebruikt.