Reuters
NOS NieuwsAangepast

De dag na de aanslag in Londen: arrestaties, persconferenties en onderzoek

Gisteravond kwamen zeven mensen om het leven bij een aanslag in Londen. 48 mensen raakten gewond. Londen werd wakker met de derde aanslag in een paar maanden tijd. Een overzicht van de dag na aanslag.

De dag begon met meerdere invallen in het oosten van Londen. Daarbij werden twaalf mensen opgepakt. Er is ook een inval gedaan in de woning van een van de aanslagplegers.

Een bewoner van een van de woningen zei dat hij zijn buurman had herkend op daderfoto's van de politie. De man zou getrouwd zijn en twee jonge kinderen hebben. Hij woonde drie jaar in het appartement. De man beschreef de verdachte als een innemend persoon die zich inzette voor de buurt en daklozen.

Vanuit de hele wereld kwamen reacties op de aanslag binnen. Ook de Amerikaanse president Donald Trump reageerde. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om zijn standpunten onder de aandacht te brengen. Nadat hij getwitterd had dat hij de Britten wil helpen, pleitte hij opnieuw voor de invoering van een inreisverbod in Amerika voor burgers uit sommige islamitische landen.

Ook haalde hij uit naar de burgemeester van Londen. "Zeker 7 doden en 48 gewonden bij een terroristische aanval en de burgemeester van Londen zegt dat er 'geen reden is om gealarmeerd te zijn'!"

Een woordvoerder van de burgemeester reageerde later op het bericht van Trump. Sadiq Khan heeft "wel iets beters te doen dan te reageren op de tweet van Donald Trump", was in een verklaring te lezen. "De burgemeester werkt druk samen met de politie, de hulpdiensten en de overheid om de reactie op deze aanslag te coördineren."

De woordvoerder noemde Trump "verkeerd geïnformeerd".

Premier Theresa May gaf aan het einde van de ochtend een persconferentie over de aanslag. May pleitte voor een hardere aanpak van terrorisme in binnen- en buitenland. Ze zette een viervoudige aanpak uiteen die extremisme de kop in moet drukken.

Zo moeten volgens May internationale afspraken maken om extremistische propaganda online te bestrijden. De plekken waar extremisten hun toevlucht zoeken en trainen, moeten worden aangepakt.

De verschillende gemeenschappen in het land moeten meer integreren, en de democratische westerse waarden moeten effectiever worden overgedragen. Als laatste benadrukte ze dat de contra-terrorismestrategie moet worden aangescherpt.

Premier May: genoeg is genoeg

Later op de dag bezocht May een aantal gewonden in het ziekenhuis. 21 van de 48 gewonden zijn in levensgevaar. Een aantal gewonden mocht al naar huis.

's Middags werd ook duidelijk dat de identiteit van de drie daders bekend is, maar hun namen worden niet vrijgegeven. De chef van de Britse antiterrorisme-eenheid zei dat hun achtergrond nog wordt onderzocht. Ook wordt onderzocht of anderen bij de aanslag betrokken zijn.

Guus Dietvorst / NOS

In de loop van de dag zijn er bij de Borough Market en op de London Bridge bosjes bloemen neergelegd om de slachtoffers te herdenken.

Er blijven de komende dagen extra veiligheidsmaatregelen van kracht. Ook zal er meer politie op straat te zien zijn. Morgen wordt een herdenking georganiseerd. Het begint om 18.00 uur lokale tijd in Potters Field Park, in de buurt van de London Bridge. Ook zal er om 18.20 uur een minuut stilte zijn.

Komende dinsdag wordt in heel Groot-Brittannië een minuut stilte gehouden. Om 11.00 uur lokale tijd zullen daar de slachtoffers worden herdacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl