Premier May bepleit een verscherpte aanpak van extremisme
NOS NieuwsAangepast

May: genoeg is genoeg, hardere aanpak extremisten nodig

Terrorisme in binnen- en buitenland moet harder aangepakt worden. Dat heeft de Britse premier Theresa May gezegd in een persconferentie over de aanslagen van gisteravond in Londen. May bevestigde dat ook deze aanslag een moslimextremistische achtergrond heeft en zette een viervoudige aanpak uiteen die extremisme de kop in moet drukken.

Landen moeten internationale afspraken maken om extremistische propaganda online te bestrijden, zei May. Via militaire actie in landen als Irak en Syrië moeten de plekken waar extremisten hun toevlucht zoeken en trainen, worden aangepakt. Maar May wees er ook op dat extremisten in Groot-Brittannië veel te veel ruimte krijgen.

De verschillende gemeenschappen in het land moeten meer integreren, en de democratische westerse waarden moeten effectiever worden overgedragen, zei de premier ook. En tenslotte benadrukte ze dat de contra-terrorismestrategie moet worden aangescherpt. Zo moet de politie van May meer bevoegdheden krijgen om verdachten vroegtijdig vast te zetten.

May vatte samen dat het land in drie maanden tijd drie aanslagen te verduren heeft gekregen en dat de politie in die tijd ook vijf samenzweringen voor aanslagen heeft ontmaskerd. "Genoeg is genoeg."

Premier May: genoeg is genoeg

Verder zei de premier dat veel van de gewonden in levensgevaar verkeren. Ze prees het "moedige en snelle" optreden van de politie.

May zei dat er geen onderling verband is tussen de drie aanslagen in Groot-Brittannië, maar volgens haar is er sprake van copycat-gedrag. Ook zei ze dat de aanslagen gekenmerkt worden door "een kwaadaardige ideologie van islamistisch extremisme", om eraan toe te voegen dat de terroristen staan voor een "geperverteerde" versie van de islam en de waarheid.

Over de verkiezingscampagnes, die vandaag grotendeels zijn opgeschort, zei May dat ze morgen worden hervat. De parlementsverkiezingen van donderdag zullen gewoon doorgaan.

De campagne is vandaag overigens stilgelegd door alle partijen behalve de UKIP. Partijleider Nuttall zegt dat hij niet wil zwichten voor de aanslagplegers, die volgens hem de democratie willen ondermijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl