Hulpverleners ontfermen zich over een gewonde in een ambulance
NOS NieuwsAangepast

Trump bekritiseert burgemeester Londen

Na de terroristische aanslag gisteravond laat in Londen stromen uit de hele wereld reacties en steunbetuigingen aan de slachtoffers binnen.

De Amerikaanse president Trump maakte van de gelegenheid gebruik om zijn standpunten onder de aandacht te brengen. Nadat hij getwitterd had dat hij de Britten wil helpen, pleitte hij opnieuw voor de invoering van een inreisverbod in Amerika voor burgers uit sommige islamitische landen.

Rechtbanken blokkeren zo'n reisverbod. Trump heeft de zaak bij het Hooggerechtshof aanhangig gemaakt.

Ook haalde hij uit naar de burgemeester van Londen. Die veroordeelde de aanslag in niet mis te verstane bewoordingen. Daarna zei hij dat er de komende dagen veel politie op straat zal zijn. "Er is geen reden om verontrust te zijn, de politie en wij allen moeten alles doen voor een maximale veiligheid", zei hij .

Het lijkt erop dat Trump daarop reageerde toen hij twitterde: "Zeker 7 doden en 48 gewonden bij een terroristische aanval en de burgemeester van Londen zegt dat er 'geen reden is om gealarmeerd te zijn'!"

In een volgende tweet schrijft hij: "Merkt u dat wij op dit moment geen debat over vuurwapenbezit hebben? Dat is omdat ze messen en een truck gebruikten.".

Een woordvoerder van de Londense burgemeester zei op zijn beurt weer dat Khan wel betere dingen te doen heeft dan reageren op Trumps "op foute informatie gebaseerde tweet, die met opzet zaken uit de context haalt".

Bondskanselier Merkel reageerde vanmorgen vroeg op de aanslag: "Mijn deelneming en solidariteit zijn voor onze Britse vrienden en iedereen in Londen. Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers van de aanslag en hun families. Vandaag zijn wij over de grenzen heen in afschuw en verdriet verenigd, maar ook in vastberadenheid".

De Franse president Macron zegt dat er onder de slachtoffers ook Fransen zijn. Volgens Le Monde zijn het er vijf, een van hen is zwaargewond. Macron spreekt van een verschrikkelijke en lafhartige daad.

Ook de Indiase premier Modi heeft de aanslag veroordeeld. India was vroeger een Britse kolonie en in Groot-Brittannië wonen veel Britten van Indiase afkomst.

Ook Indonesië en de Filipijnen hebben de aanslag veroordeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl