London Bridge is nog steeds afgezet Guus Dietvorst / NOS

Het is rustiger dan normaal rond het gebied in Londen waar gisteren een aanslag werd gepleegd. Er lopen wel mensen, maar er rijdt nauwelijks verkeer. Dat komt vooral door de vele afzettingen. Aan beide kanten van de Theems zijn wegen versperd door linten en agenten. Bij de afzettingen liggen her en der bosjes bloemen.

Bij een van de wegversperringen staan agenten met flinke machinegeweren ontspannen te keuvelen. Er wordt zelfs gelachen, maar niet door de toeristen die erlangs willen. "Als u spullen in het hotel heeft, mag u die ophalen. Maar het hotel neemt geen nieuwe gasten meer aan. Nee, ook niet als u hebt gereserveerd", zegt een agent tegen een groepje Spanjaarden. Ze druipen gelaten af.

Een stuk verderop staan twee studenten op de stoep. Ze wonen om de hoek bij Borough Market, waar de aanvallers om zich heen staken en later werden doodgeschoten door de politie. James en Louis hebben net ontbeten, want ze werden pas na het middaguur wakker.

"We konden niet slapen van al die helikopters, die gingen pas laat weg." De twee zagen mensen voor het raam van hun studentenhuis wegvluchten. "Huilend, schreeuwend, grote paniek." Ze hebben mensen in huis genomen die nergens naartoe konden. "Ja dat doe je dan gewoon toch? Je probeert ze wat te kalmeren", zegt James.

James en Louis Guus Dietvorst / NOS

Dat was een belevenis, maar voor de rest zijn de twee niet onder de indruk. "Nee, ik ga me niet anders gedragen nu. Het heeft toch geen zin om in angst te leven? Het is gewoon ordinair tuig. Daar ga ik mij niet aan aanpassen", zegt Louis. Zijn vriend vult aan: "Ik kom uit Belfast in Noord-Ierland, dus ik ken dit al. De IRA deed dit soort dingen ook. Ik word hier niet bang van."

Toch heeft het op een ding wel degelijk invloed, want Louis weet nu echt zeker dat hij op de Conservatieven gaat stemmen donderdag bij de parlementsverkiezingen. "Je moet er toch niet aan denken dat de inlichtingendiensten in handen komen van die prutsers van Labour", lacht hij.

Respect

Bij een andere afzetting aan de voet van de London Bridge komen twee vrouwen een bosje bloemen brengen. Op de brug begon de aanslag toen de drie met een busje op mensen inreden. "Nee, niet daar", zegt een agente. "Ik leg ze wel even weg." En ze brengt de bloemen naar een metro-ingang, uit het zicht. "Ik ben hier om mijn respect te betuigen, maar ook om een statement te maken", zegt Jasmine.

Emma en Jasmine Guus Dietvorst / NOS

Ze zag mensen kort na de vorige aanslag in Londen bij Westminster bloemen leggen. "En dat beurde mij zo op. Om te zien dat mijn stadgenoten zich niet laten kisten en gewoon op de plek van zo'n aanslag durven komen." Dit keer wilde Jasmine een voorbeeld zijn.

Wij winnen dit heus wel.

Emma

Londenaren laten zich niet de wet voorschrijven, vult haar vriendin Emma aan. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik mij nu wel minder veilig voel, na al die aanslagen. Maar het zijn maar een paar slechteriken tegenover miljoenen anderen. Dat winnen wij heus wel."

Jasmine en Emma gaan hun gedrag niet aanpassen, zeggen ze. "Ik ben gisteren zelfs nog gewoon uit geweest, nadat ik het had gehoord. Ik heb een prima avond gehad", vertelt Emma.

Het hoort erbij in een grote internationale stad.

Gareth

Gareth woont vlak bij de beroemde Tower Bridge, een brug van de Londen Bridge vandaan. Hij komt net terug van een rondje hardlopen door Hyde Park. En daar was het druk, vertelt hij. "Ik dacht dat het rustig zou zijn, maar er waren juist meer mensen dan normaal."

Gareth Guus Dietvorst / NOS

Volgens de jonge consultant laat dat zien dat mensen niet bang zijn. "Ze willen laten zien dat het leven gewoon doorgaat." En dat vindt hij zelf ook. "Het hoort erbij in een grote internationale stad."

Op de Tower Bridge is een goed voorbeeld te zien van het ontbreken van angst. Alsof er gisteren niks gebeurd is, staan er op een vluchtheuvel midden op de brug toeristen selfies te nemen. Terwijl de auto's voorbijrazen.

Verslaggever Suse van Kleef loopt langs de plek van de aanslag

STER reclame