Demonstranten in Al Hoceima Achraf Bellaali

In de Noord-Marokkaanse kustplaats Al Hoceima zijn gisteren duizenden mensen, vooral jongeren, de straat opgegaan om te demonstreren tegen de achterstelling van het Rifgebied. De protesten zijn vreedzaam verlopen.

Officiële cijfers zijn er niet. Volgens online krant goud.ma waren er 40.000 mensen op de been. Ze kwamen uit verschillende omliggende dorpen. De leider van de protesten, Nasser Zafzafi, had de bewoners van het Rifgebied opgeroepen massaal naar Al Hoceima te komen.

Er is veel werkloosheid in het gebied. De Riffijnen willen ook betere voorzieningen, zoals ziekenhuizen en scholen. Daarnaast willen ze een einde aan de militaire status die het Rifgebied al meer dan vijftig jaar heeft.

De Marokkaanse premier zei eerder dat de protesten gefinancierd worden vanuit het buitenland en dat de demonstranten uit zijn op onafhankelijkheid. De afgelopen dagen trokken legerkonvooien naar de stad. Gevreesd werd voor een gewelddadige confrontatie tussen leger en demonstranten, maar die bleef uit.

Betogers vormen een menselijke keten rond een bus van de oproerpolitie Achraf Bellaali

Op filmpjes en foto's op het internet is te zien hoe de demonstranten een menselijke keten vormen bij de voertuigen van politie en leger. De demonstranten riepen de overheid op om met bewijzen voor de beschuldigingen te komen.

In de hoofdstad van Marokko, Rabat, gingen zo'n 150 mensen de straat op uit solidariteit met de demonstranten in het noorden. Ze riepen: "Wij zijn allemaal Zafzafi."

STER reclame