Actievoerders op het Museumplein rond 13.00 uur
NOS NieuwsAangepast

Protesten Nederland vanwege dood vishandelaar in Marokko

Enkele tientallen mensen hebben zich verzameld in Amsterdam ter nagedachtenis aan de doodgedrukte vishandelaar Mohsin Fikri in Marokko. Ook in Den Haag is er een betoging om de nabestaanden van Fikri en de protestbeweging in Marokko een hart onder de riem te steken.

De visboer werd vorige week in Al Hoceima doodgedrukt in een vuilniswagen. Zijn dood staat volgens de demonstranten symbool voor de corruptie van de Marokkaanse autoriteiten. De afgelopen week gingen mensen in meerdere Marokkaanse steden de straat op.

Podium Museumplein

Op het Museumplein was het rond 13.00 uur druk, "maar vooral met toeristen", zegt verslaggever Matthijs Holtrop. De actievoerders hebben een vrachtwagen omgebouwd tot podium. Daar wordt vanmiddag een toespraak gegeven.

Actievoerders lopen met foto's van Fikri. Ze zijn opgeroepen kaarsjes mee te nemen. Later op de dag wordt een minuut stilte gehouden om de visboer te herdenken.

Ingetogen protest in Nederland tegen dood Marokkaanse visboer

In Den Haag kwamen ongeveer 150 mensen bijeen. Rachid Fikri, een familielid van het slachtoffer, kwam uit Frankrijk om de deelnemers toe te spreken.

De reden voor de protesten is de grote onvrede in Marokko over corruptie. Leden van de 'makhzen', de machthebbende elite, zouden structureel misbruik maken van hun macht.

500 kilo zwaardvis

Volgens Marokkaanse media was Fikri aangehouden met 500 kilo zwaardvis in zijn vrachtwagen. Het is verboden die te vangen, dus lieten de autoriteiten een vuilniswagen komen om de vangst te vernietigen.

De verkoper zou geweigerd hebben smeergeld te betalen om zijn handelswaar terug te krijgen. Toen Fikri in de achterbak van de vrachtwagen sprong om zijn vis te pakken, werd plots het mechanisme van de wagen in gang gezet. Tot grote afschuw van tientallen omstanders werd de man in de wagen platgedrukt.

  • NOS
    Podium op het Museumplein in Amsterdam
  • Matthijs Holtrop
    Ook in Den Haag wordt geprotesteerd
  • Mathijs Holtrop
    Ondertussen houdt de politie de Marokkaanse ambassade in Den Haag in de gaten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl