NOS NieuwsAangepast

Protesten in Marokko na dramatische dood visverkoper

  • Sjoukje Rietbroek

    Correspondent Marokko

  • Sjoukje Rietbroek

    Correspondent Marokko

In Marokko is woede ontstaan na de dramatische dood van Mohsin Fikri, een visverkoper uit de havenstad Al Hoceima. Honderden mensen gingen vannacht en vandaag de straat op in de Noord-Marokkaanse stad om te protesteren tegen de lokale autoriteiten, die zij verantwoordelijk houden voor zijn dood.

De 31-jarige vader werd geplet in een vuilniswagen. Hij was daarin gesprongen in een poging zijn vis, die door de autoriteiten in beslag was genomen, eruit te halen.

Zwaardvis

Volgens Marokkaanse media was Fikri aangehouden met 500 kilo zwaardvis in zijn vrachtwagen. Het is verboden die te vangen, dus lieten de autoriteiten een vuilniswagen komen om de vangst te vernietigen. Toen de verkoper in de achterbak sprong om zijn vis er weer uit te halen, werd plots het mechanisme van de wagen in gang gezet. Tot grote afschuw van tientallen omstanders werd de man in de wagen geplet.

De dood van de Marokkaan leidt tot woede in Marokko en daarbuiten. Direct na het incident gingen in Al Hoceima al honderden mensen de straat op om te protesteren en op sociale media circuleren foto's en video's van de omgekomen visverkoper. Daaruit blijkt dat de man geen zelfmoord pleegde, zoals in eerste instantie door de lokale autoriteiten werd beweerd.

Smeergeld

De woede richt zich vooral op de corruptie en het agressieve gedrag van deze autoriteiten. Op sociale media gaan geruchten dat de vis van Fikri in beslag werd genomen nadat hij had geweigerd om 500 dirham (zo'n 50 euro) smeergeld te betalen. Ook zou een agent een teken hebben gegeven om de vuilniswagen in gang te zetten terwijl Fikri er nog in zat.

Ondanks de belofte van de zittende regering PJD om corruptie in Marokko terug te dringen, is het nog aan de orde van de dag. Met name kleine handelaars als Fikri zijn er de dupe van. Vanwege een groot tekort aan banen is hun handel de enige manier om hun gezin te kunnen onderhouden. Lokale autoriteiten maken daar misbruik van door middel van corruptie en chantage.

Sit-in

Behalve visverkoper was Fikri ook taxichauffeur. Zijn collega's hielden vandaag een sit-in uit solidariteit. Ook werden bewoners van andere steden in Noord-Marokko opgeroepen naar Al Hoceima te komen om deel te nemen aan de protesten van vandaag.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het incident.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl