Mohsin Fikri
NOS NieuwsAangepast

Ook Nederlanders de straat op voor dode Marokkaanse visboer

In Den Haag en Amsterdam komen vandaag mensen bijeen om de nabestaanden van visboer Mohsin Fikri en de demonstranten in Marokko een hart onder de riem te steken. De visboer werd vorige week in Marokko doodgedrukt in een vuilniswagen. Volgens de bevolking is de regering verantwoordelijk voor zijn dood.

De afgelopen week waren er al veel demonstraties in heel Marokko en ook gisteren gingen er weer massaal mensen de straat op. Vandaag dus ook in Nederland.

Poster manifestatie Mohsin Fikri

Op het Museumplein in Amsterdam wordt een minuut stilte gehouden om Mohsin Fikri te herdenken. De deelnemers zijn opgeroepen om een kaarsje mee te nemen.

In Den Haag verzamelen ze zich voor de Marokkaanse ambassade. Rachid Fikri, een familielid van de overleden Mohsin Fikri, komt vanuit Frankrijk om de deelnemers voor de ambassade toe te spreken.

Dagenlange protesten

De 31-jarige Fikri werd vorige week in de havenplaats Al Hoceima doodgedrukt in een vuilniswagen. Volgens Marokkaanse media was Fikri aangehouden met 500 kilo zwaardvis in zijn vrachtwagen. Het is verboden die te vangen, dus lieten de autoriteiten een vuilniswagen komen om de vangst te vernietigen.

Toen de verkoper in de achterbak sprong om zijn vis er weer uit te halen, werd plots het mechanisme van de wagen in gang gezet. Tot grote afschuw van tientallen omstanders werd de man in de wagen geplet.

Betogers schreeuwen leuzen tegen de politie in Al Hoceima

De dood van de Marokkaan leidde tot woede in Marokko en daarbuiten. Direct na het incident gingen in Al Hoceima honderden mensen de straat op om te protesteren.

De Marokkanen houden de autoriteiten verantwoordelijk voor de dood van Fikri. Volgens hen is die een gevolg van een systeem van corruptie en machtsmisbruik waar vooral kleine ondernemers de dupe van zijn.

In Marokko is veel werkloosheid en straatverkoop is vaak de enige manier om toch aan een inkomen te komen. Koning Mohammed VI heeft inmiddels een onderzoek aangekondigd naar de dood van de visverkoper.

Mohsin Fikri had ook familie in Nederland. Zij zijn niet bij de manifestaties, maar verwerken de "gruwelijke dood" van hun oom in huiselijke kring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl