Een eerdere demonstratie in Al Hoceima op 6 mei
NOS NieuwsAangepast

Marokkanen demonstreren tegen achterstellen Rifgebergte

  • Sjoukje Rietbroek

    Correspondent Marokko

  • Sjoukje Rietbroek

    Correspondent Marokko

De Marokkaanse stad Al Hoceima maakt zich op voor een grote demonstratie vandaag. Alle inwoners van het Rifgebergte zijn opgeroepen om te protesteren tegen uitspraken van de nieuwe premier El Othmani. Hij zei afgelopen zondag dat de demonstranten uit zijn op onafhankelijkheid van het gebied en dat ze worden gefinancierd vanuit het buitenland.

Nederland zou een van deze landen zijn. Al eerder schreef de site Jeune Afrique dat de Marokkaanse geheime dienst bewijzen zou hebben waaruit blijkt dat de demonstranten in Al Hoceima geld krijgen van twee organisaties uit Nederland en België, die voor een onafhankelijk Rif zijn. Gevreesd wordt dat de uitspraken van El Othmani de opmaat zijn naar ingrijpen van het leger.

Visverkoper

De oproep om vandaag te demonstreren komt van Nasser Zafzafi, die zich zeven maanden geleden ontpopte als leider van de demonstraties nadat in Al Hoceima visverkoper Mohsin Fikri was omgekomen in een vuilniswagen. De protesten waren eerst op meerdere plekken in Marokko, maar na enkele dagen werd er alleen nog gedemonstreerd in Al Hoceima zelf. De betogers, onder leiding van Zafzafi, zwoeren pas te stoppen met de protesten als er daadwerkelijk iets is veranderd.

Protesten in oktober vorig jaar na de dood van visverkoper Fikri

De dood van Fikri was de druppel die de emmer deed overlopen. De inwoners van het Rifgebergte voelen zich al jaren achtergesteld. De vorige koning Hassan II sloeg, toen hij nog kroonprins was, een opstand in het noorden met grof geweld neer. Gedurende zijn gehele regeerperiode liet hij het gebied links liggen. Hij kwam er nooit en de regio hoefde ook niet op ontwikkelingsgeld te rekenen.

Het leidde ertoe dat dit noordelijke deel van Marokko achterloopt in de ontwikkeling in vergelijking met de rest van het land. Er zijn onvoldoende ziekenhuizen en universiteiten en de wegen zijn slecht. Nog steeds vertrekken vooral jonge mannen bij gebrek aan werk naar Europa, desnoods illegaal. Daarover gaan de protesten, zegt Zafzafi. Ook willen ze een einde aan de status van militaire zone die het gebied sinds 1958 heeft.

Hardhandig optreden

De afgelopen dagen kwamen er steeds meer legertroepen naar het gebied. Op sociale media gaan foto's rond van legervoertuigen, tentenkampen en waterkanonnen. Dat kan betekenen dat er vandaag hardhandig wordt ingegrepen tegen de demonstranten.

Er zijn ook genoeg redenen om aan te nemen dat de demonstraties zonder gevechten zullen verlopen. Premier El Othmani krijgt namelijk weinig steun voor zijn uitspraken. Verschillende media vragen zich af of er echt geld uit het buitenland naar de demonstranten gaat.

Ook de drie grootste lokale partijen eisen bewijs en wijzen op het vreedzame karakter van de demonstraties. Zij vinden dat de inwoners van Al Hoceima onnodig bang worden gemaakt met het machtsvertoon van het leger en eisen excuses. Ook dringen ze er bij de overheid op aan om de spanning weg te nemen door met de demonstranten te praten.

Verdeeld

De rest van Marokko is verdeeld als het gaat om steun voor de demonstraties. Een groep Marokkanen vindt de oproep voor verbeteringen voor het Rifgebergte terecht. Anderen beschuldigen de demonstranten ervan om onrust te willen zaaien. Het land is een van de weinige stabiele landen in de regio en die rust willen de Marokkanen koste wat kost bewaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl