NOS NieuwsAangepast

Marokkaanse koning belooft onderzoek naar dood visverkoper

Protesten in Marokko

Koning Mohammed VI heeft een onderzoek aangekondigd naar de dood van een visverkoper die vrijdag werd geplet in een vuilniswagen. Ook gaf de koning zijn minister van Binnenlandse Zaken opdracht de familie van Mouhcine Fikri te bezoeken om zijn condoleances over te brengen.

De dood van Fikri leidde in het hele land tot felle protesten tegen de politie. De politie had Fikri's handelswaar in beslag genomen en weggegooid, waarna die probeerde de vis weer uit de vuilniswagen te halen. De perser van de vrachtwagen werd aangezet, mogelijk door de politie, waardoor Fikri werd doodgedrukt.

Betogers verwijten de politie en de autoriteiten in het algemeen willekeur en machtsmisbruik. Op sociale media gaat het gerucht dat de politie smeergeld van Fikri had geëist.

De protesten begonnen in de havenplaats Al Hoceima, waar Fikri om het leven kwam. Al gauw verspreidde de woede zich over het hele land en hielden mensen protestmarsen. De dood van Fikri wordt vergeleken met de zelfmoord van een Tunesische straatverkoper eind 2010, die de Arabische Lente ontketende.

Ook in Nederland zijn er initiatieven om de dood van Fikri te gedenken. Zaterdagmiddag is er op het Museumplein in Amsterdam een manifestatie. Zo'n 25 Marokkaanse Nederlanders hebben daartoe opgeroepen. Ze willen de nabestaanden van Fikri een hart onder de riem steken en steun betuigen aan de duizenden demonstranten in Marokko.

Betogers schreeuwen leuzen tegen de politie in Al Hoceima

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl