Reuters
NOS NieuwsAangepast

​Braziliaanse president Temer lijkt betrapt op goedkeuren corruptie

De Braziliaanse president Michel Temer zit in de problemen door een opname van een gesprek waarin hij het betalen van zwijggeld zou goedkeuren. Volgens de Braziliaanse krant O Globo heeft Temer ingestemd met betalingen aan de oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Eduardo Cunha. Die zit een celstraf van 15 jaar uit vanwege corruptie.

Een van de bekendste zakenmannen van het land maakte stiekem geluidsopnames tijdens een ontmoeting met Temer. Joesley Batista, eigenaar van vleesgigant JBS, had op verzoek van de federale politie een verborgen microfoon bij zich toen hij twee maanden geleden een ontmoeting had met de president.

Braziliaanse president stemde in met betalen zwijggeld

De twee spraken onder anderen over de ooit zo machtige Eduardo Cunha, een spin in het web van corrupte Braziliaanse politici. Batista biechtte op dat hij Cunha al geruime tijd betaalt om zijn mond te houden. Hij beweerde al zo'n anderhalf miljoen euro zwijggeld te hebben betaald aan de gevangen politicus. "Ga daar vooral mee door, ok?", zou Temer hebben gezegd.

Daar bleef het niet bij. De vleesmiljonair vroeg de president ook om hulp bij "een probleem". Temer verwees hem door naar een van zijn naaste adviseurs, Rodrigo Rocha. Die zou later zijn gefilmd door de politie toen hij een koffer met geld van Batista in ontvangst nam.

Spoedberaad kabinet

President Temer geeft toe dat hij een ontmoeting had met Batista, maar ontkent dat hij zou hebben ingestemd met het betalen van zwijggeld. Zijn kabinet kwam na publicatie van het artikel in O Globo in spoedberaad bijeen.

De oppositie diende meteen een verzoek in om de president af te zetten. Maar zo'n procedure lijkt kansloos. Temer heeft voorlopig nog een stevige meerderheid in het Congres.

Dieptepunt

Deze nieuwste onthulling is het voorlopige dieptepunt in de corruptie-affaire die de Braziliaanse politiek nu al drie jaar domineert. Justitie pakt de corruptie aan met de operatie Wasstraat. Deze begon als onderzoek naar corruptie bij het staatsoliebedrijf Petrobras, maar groeide uit tot een alomvattend offensief tegen corruptie. Tientallen politici en zakenmensen worden verdacht van corruptie. In ruil voor strafvermindering sloten talloze hoofdrolspelers een akkoord met justitie.

Bijna tachtig hooggeplaatste medewerkers van het grootste bouwbedrijf van Latijns-Amerika, Odebrecht, deden bijvoorbeeld een boekje open over jaren van corruptiepraktijken. En nu lijkt het de beurt te zijn aan Joesley Batista, zijn broer en vijf andere topmensen van JBS. Ze zijn volgens O Globo niet alleen gaan praten, maar werkten actief samen met de federale politie om corrupte politici op heterdaad te kunnen betrappen.

De informatie is niet officieel bevestigd, de geluidsopnames zijn ook niet vrijgegeven. Toch is dit een zware slag voor president Temer die probeert de vastgelopen economie weer aan de gang te krijgen met een pakket hervormingen. Door deze nieuwste affaire zal het een stuk moeilijker worden om die hervormingen door het Congres te loodsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl