AFP
NOS Nieuws

Cel voor hoofdrolspeler Braziliaans corruptieschandaal

Een van de machtigste zakenmensen van Brazilië, Marcelo Odebrecht, is tot 19 jaar celstraf veroordeeld vanwege zijn rol in een corruptieschandaal. Odebrecht was de baas van het gelijknamige bouwbedrijf, het grootste bouwbedrijf van Latijns-Amerika, dat onder meer veel stadions bouwde voor de Olympische Spelen en het WK voetbal. Hij is veroordeeld voor omkoping, het witwassen van geld en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Marcelo Odebrecht is de grootste vis die tot nu toe veroordeeld is in een corruptieschandaal dat Brazilië al bijna twee jaar bezighoudt. Het schandaal draait om het staatsoliebedrijf Petrobras. Directeuren van het bedrijf zouden smeergeld hebben aangenomen en dat hebben gedeeld met tientallen politici. Onder die politici zijn ook oud-president Lula en zijn opvolgster, de huidige president Dilma Rousseff. Rousseff gaf zeven jaar lang leiding aan Petrobras.

Luxe appartement

Lula zou Odebrecht aan grote opdrachten in Latijns-Amerika hebben geholpen. Ook zou hij rekeningen aan Petrobras kunstmatig hebben opgekrikt. Met een deel van dat geld zou hij de verkiezingscampagne van zijn Arbeiderspartij hebben gefinancierd, de partij waarvan ook zijn opvolgster Rousseff lid is. Lula werd vrijdag door de politie meegenomen voor verhoor. De populaire oud-president zou een luxe appartement en een landhuis te hebben laten renoveren door aan Petrobras gelieerde bedrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl