NOS Nieuws

'Brazilië rolt van de ene crisis in de andere'

Brazilië in de greep van een crisis

"Ik vind het zo verdrietig. Dit is mijn land, ik hou van mijn land, de Brazilianen zijn warm, maar er is zo veel corruptie... Ik kan er niet meer tegen", zegt een geëmotioneerde vrouw in São Paulo, de grootste stad van Brazilië, tegen correspondent Marc Bessems.

Het land zit in een crisis en de regering is zo goed als vleugellam door een gigantische corruptieaffaire. "Ik wil hier weg, weg uit Brazilië. Mijn toekomst ligt in Italië."

Meer mensen zijn verdrietig over de situatie waarin het land verkeert. "Ik ben de 60 gepasseerd en heb in mijn leven vaak gedacht: het gaat goed met Brazilië, eindelijk komt alles goed. Maar elke keer weer werd ik teleurgesteld", vertelt een man. "Het is gewoon een terugkerend thema: net als je denkt dat Brazilië een zonnige toekomst te wachten staat, gaat er weer iets mis en rollen we van de ene crisis in de andere."

Corruptie bij Petrobras

Een paar jaar geleden ging het nog bijzonder goed met Brazilië, dat pas sinds eind jaren 80 een democratie is. De economie groeide, miljoenen mensen klommen op uit de armoede, het WK voetbal en de Olympische Spelen werden binnengehaald en voor de kust van Brazilië werden gigantische olievelden gevonden.

Staatsoliebedrijf Petrobras groeide mede daardoor uit tot de trots van het land, maar wordt nu vooral geassocieerd met corruptie. Directeuren van het bedrijf zijn opgepakt omdat ze smeergeld hebben aangenomen en dat deelden met tientallen politici. Onder de verdachten zijn de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de voorzitter van de Senaat en oud-president Fernando Collor de Mello.

Dit zijn mensen die in zo'n luxe leefden, dat ze nu voor het eerst hun eigen baard moeten scheren.

Politiewoordvoerder over de top van bouwbedrijf Odebrecht

Ook de voltallige top van Odebrecht, het grootste bouwbedrijf van Latijns-Amerika, is opgepakt op verdenking van corruptie. Dat Braziliaanse bedrijf sleepte vele bouwprojecten binnen voor de Olympische Spelen en het WK voetbal.

De baas van Odebrecht is een van de machtigste zakenmensen van Brazilië. "Ze dachten dat ze immuun waren", zegt een politiewoordvoerder. "Dat ze nooit gepakt zouden worden door justitie en politie. Ze waren dan ook in shock toen ze werden aangehouden. Dit zijn mensen die in zo’n luxe leefden, dat ze nu voor het eerst hun eigen baard moeten scheren.”

Oorlog

Veel Brazilianen geven de Arbeiderspartij van president Rousseff de schuld van de corruptieaffaires. Dat doet ook de machtige voorzitter van het parlement. Hij heeft de regering de oorlog verklaard.

Van regeren komt er momenteel weinig terecht en dat is slecht nieuws voor de haperende economie. De veelbelovende toekomst van Brazilië lijkt verder weg dan ooit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl