Politieke crisis in Brazilië door corruptieschandaal
Door correspondent Marc Bessems
De politieke crisis in Brazilië verergert met de dag. De machtige voorzitter van het Braziliaanse parlement heeft de oorlog verklaard aan de regering van president Dilma Rousseff. Eduardo Cunha is woedend omdat hij beschuldigd wordt van corruptie. De parlementsvoorzitter zegt dat de regering achter die verdachtmakingen zit en breekt daarom met Rousseff.
Cunha is een van de tientallen politici die worden verdacht van betrokkenheid bij het schandaal rond staatsoliebedrijf Petrobras. Gisteren werd bekend dat ook ex-president Lula door justitie wordt onderzocht, in een gerelateerde zaak. En eerder deze week deed de federale politie een inval bij een andere oud-president, Fernando Collor de Melo. Nu is dus ook de parlementsvoorzitter verdachte in de zaak. Hij zou steekpenningen hebben aangenomen.
House of Cards
Cunha is een van de invloedrijkste politici in het Braziliaanse Congres. Zijn critici vergelijken hem met het fictieve personage Frank Underwood, een gewetenloze machtspoliticus uit de Amerikaanse televisieserie House of Cards.
De partij van Cunha, de democratische beweging PMDB, is de grootste van het land en was de afgelopen jaren de belangrijkste coalitiepartner van Rousseffs regerende arbeiderspartij PT. Cunha liet vandaag via Twitter weten dat wat hem betreft een einde is gekomen aan die samenwerking.
Problemen
Dat is slecht nieuws voor president Rousseff, die daarmee politiek verder geïsoleerd is geraakt. De problemen stapelen zich op voor de Braziliaanse president, die negen maanden geleden nipt werd herkozen.
De machtsbasis van Rousseff was sindsdien al niet sterk en zwakt met de dag verder af. De economie hapert en veel Brazilianen voelen dat in hun portemonnee. Rousseffs populariteit is tot recorddiepte gedaald. Honderdduizenden Brazilianen gingen de afgelopen maanden de straat op om haar aftreden te eisen.
Tegenwerking
De president heeft een ambitieus bezuinigingspakket om de economie te reanimeren, maar dat moet nog door het Congres worden goedgekeurd. Als parlementsvoorzitter zou Eduardo Cunha de bezuinigingsmaatregelen kunnen uitstellen of anderszins tegenwerken. Ook liet Cunha al doorschemeren dat hij een eventuele afzettingsprocedure tegen Dilma Rousseff niet langer wil tegenhouden.
Of Cunha daadwerkelijk in staat zal zijn de regering zo tegen te werken zal grotendeels afhangen van zijn partij, de PMDB. Die heeft in een eerste reactie laten weten de breuk van Eduardo Cunha met de regering te beschouwen als een "persoonlijke keuze". De partij wil vooralsnog blijven samenwerken met president Rousseff.