Oud-president Lula verhoord in groot corruptieonderzoek

'Ik voelde me een gevangene vanochtend'

De Braziliaanse politie heeft een inval gedaan in de woning van voormalig president Luiz Inácio Lula da Silva in São Paulo. De oud-president is door de politie meegenomen voor ondervraging. Na zo'n drie uur kwam hij vrij.

Lula wordt in verband gebracht met witwaspraktijken en grootschalige corruptie bij staatsoliemaatschappij Petrobras. Bij dat schandaal waren verschillende Braziliaanse politici en zakenmensen betrokken.

De illegale winsten kwamen volgens de politie ten goede aan de verkiezingscampagne van Lula en andere uitgaven van zijn Arbeiderspartij.

De Braziliaanse politie meldt dat meer dan tweehonderd politiemensen en personeel van de belastingdienst bij de operatie betrokken zijn. Bij elkaar zijn er 33 invallen gedaan en zijn 11 mensen gearresteerd, zegt de politie.

Agenten hebben niet alleen een inval gedaan bij Lula, maar ook in andere panden die gelinkt zijn aan de oud-president. Het gaat onder meer om een liefdadigheidsorganisatie die hij heeft opgericht.

Lula was president van 2003 tot en met 2010. De meeste corruptie vond volgens de aanklagers in die tijd plaats. Hij werd opgevolgd door Dilma Rousseff. Ook zij is in verband gebracht met het schandaal bij Petrobras, maar ze ontkent iedere betrokkenheid.

Lula was de populairste president in de Braziliaanse geschiedenis. Hij is bovendien nog steeds de leider van de Arbeiderspartij van Dilma Rousseff.

Aanhangers en tegenstanders van Lula gingen vandaag de straat op.

Na de arrestatie braken protesten uit in de buurt van Lula's huis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl