President Temer en zijn stafchef Eliseu Padilha
NOS NieuwsAangepast

Onderzoek naar corruptie van ruim 100 Braziliaanse politici

Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft bepaald dat er een onderzoek wordt ingesteld naar 108 politici omdat die zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan corruptie. Onder hen zijn acht ministers en tientallen andere toppolitici. 

De rechtbank heeft vannacht een lijst met namen gepubliceerd. Onder meer de stafchef van de president, de ministers van Buitenlandse Zaken, Landbouw en Handel, vier voormalig presidenten en de man die tijdens de Olympische Spelen burgemeester was van Rio de Janeiro worden genoemd. De overige politici komen uit allerlei politieke geledingen.

Speciale afdeling 

De lijst is tot stand gekomen op basis van verklaringen van meer dan zeventig medewerkers van constructiebedrijf Odebrecht. Die onderneming staat samen met staatsoliebedrijf Petrobras centraal in een corruptieschandaal. Odebrecht heeft toegegeven dat het meer dan 1 miljard dollar aan steekpenningen heeft betaald. In ruil daarvoor kreeg Odebrecht contracten aangeboden en werd gunstige wetgeving afgedwongen. 

De getuigen van Odebrecht zeggen dat er zoveel geld omging in de zwendel dat er een speciale afdeling in het leven werd geroepen om de geldstromen te beheren.

Immuniteit president

Nadat de onderzoeken zijn afgerond bepaalt de officier van justitie welke zaken voor de rechter komen. President Temer heeft gezegd dat hij kabinetsleden die worden aangeklaagd, zal ontslaan. 

Omdat bijna een derde van zijn kabinetsleden op de lijst staat, wordt verwacht dat het de komende tijd moeilijk wordt om de economische hervormingen door te voeren, die hoognodig zijn.

De president is tijdelijk gevrijwaard van vervolging. Temer is vorig jaar augustus aan de macht gekomen en de president kan in Brazilië alleen worden aangeklaagd voor misdaden die hij pleegt tijdens zijn regeerperiode.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl