Veel glas en twee trainers in de hal om misbruik te voorkomen

Aangepast
NOS

"Er kan zomaar, als een vonk iets ontstaan. Dat ben je nooit voor", zegt Fred Krijgsman, de voorzitter van de Haagse judoclub Lu Gia Jen. Aan hem de vraag welke maatregelen er bij judo, een sport met veel lichamelijk contact tussen trainer en pupil, zijn genomen om seksueel misbruik op de club te voorkomen.

Krijgsman zegt dat het bestuur waakt over de pupillen en dat ze altijd kunnen zien wat er op de judomat gebeurt. "We hebben een grote glaspartij rond de trainingszaal en eigenlijk ook bij de andere ruimtes in het gebouw." Daarnaast vraagt de club om Verklaring Omtrent het Gedrag, en zijn er altijd twee trainers aanwezig.

Aanleiding voor het interview is het grote onderzoek dat de commissie-De Vries is gestart over seksueel misbruik in de sport. Ongeveer één op de tien porters zou weleens met seksueel misbruik te maken hebben gehad. Commissievoorzitter en oud-minister Klaas de Vries vindt het belangrijk dat incidenten vaker gemeld worden en dat er geen taboe is.

Voorkomen dat het ergens misgaat, kan nooit helemaal, weet ook de onderzoekscommissie. Klaas de Vries vindt dat iedere sportbestuurder moet beseffen dat het ook bij zijn club kan gebeuren.

De Haagse judoclub doet er alles aan om misbruik te voorkomen, maar voorzitter Krijgsman durft geen garanties te geven. "We hebben hier veel tieners en de trainers zijn jongvolwassenen van 20, 25 jaar, dan kan er weleens iets ontstaan tussen pupil en trainer. Dat is de risicoleeftijd waar we het over hebben."

Gevoelig

Hoe gevoelig het onderwerp is, merkte verslaggever Marc Hamer vandaag. "Ik was op zoek naar een vereniging die een speciale vertrouwenspersoon heeft en die zijn zaakjes goed geregeld heeft. Aanvankelijk was ik uitgenodigd bij een voetbalclub, maar op het laatste moment werd er afgezegd, omdat ze dachten dat het misschien wel geen goede manier was om in het nieuws komen."

Bij turnvereniging SV Thuve uit Duiven was hij wel welkom. "Ik heb er wel even over nagedacht, maar we hebben alles goed op orde en het is ook de gelegenheid om het onderwerp van positieve kant te belichten. Maar ik denk wel dat er een taboe is ja, het blijft een moeilijk onderwerp om te bespreken", zegt voorzitter Carlo van den Berg in Nieuws en Co.

Ik heb er net expres naar gevraagd en dan krijg je het bekende gegiechel: oh seks

Turntrainster Beekhuizen van SV Thuve

De turnvereniging heeft, net als de judoclub uit Den Haag, een aantal maatregelen genomen om de pupillen te beschermen. Zo moeten alle trainers, assistenten en bestuurders een gedragscode tekenen en is ook hier een Verklaring Omtrent het Gedrag vereist. "Ook hebben we met andere verenigingen en de gemeente een convenant afgesloten zodat je er niet als vereniging alleen mee bezig hoeft te zijn."

De meiden voelen het wel

Turntrainer Meike Beekhuizen zegt dat er bij de meisjes in de les eigenlijk helemaal niet over gesproken wordt. "Ik heb er net expres naar gevraagd en dan krijg je het bekende gegiechel: oh seks. Als je daarna uitlegt dat het om intimidatie gaat, dan kwamen er wel de bekende voorbeelden van leraren die kleedkamers binnenkomen." Maar dat gebeurt bij de club uit Duiven niet, althans niet dat Beekhuizen weet.

En bij het afvangen bij turnen, komt je hand dan nooit per ongeluk op de verkeerde plek terecht? "Het is de intentie waarmee je vangt, die moet zijn: veiligheid staat voorop. Pak je per ongeluk een keer mis, dan is er eigenlijk niets aan de hand. Als je juist de intentie hebt om iets te doen wat niet hoort, dan voelen de meiden dat echt wel."

Feiten uit eerder onderzoeken naar misbruik bij sporten:

- ongeveer 1 op de 10 sporters geeft aan slachtoffer te zijn geweest van matig tot ernstig misbruik

- 18 procent wijst de coach aan als dader, 38 procent een medesporter

- in 2015 kwamen via de 73 sportbonden 41 meldingen binnen; 39 uit de amateursport en 2 uit de topsport

- het Vertrouwenspunt Sport kreeg in 2015 ongeveer 265 meldingen binnen onder de noemer grensoverschrijdend gedrag

- ongeveer 90 procent van het misbruik wordt nooit gemeld

Wilt u iets kwijt over dit onderwerp? Mail dan naar ardi.vleugels@nos.nl

STER Reclame