NOS NieuwsAangepast

Hoe vaak komt seksueel misbruik voor in de sport?

Na de Rooms-Katholieke Kerk en de jeugdzorg gaan nu ook sportclubs problemen met seksueel overschrijdend gedrag in kaart brengen. Een speciale onderzoekscommissie maakt vanmorgen bekend hoe het onderzoek naar seksuele intimidatie en misbruik in de sport zal worden uitgevoerd.

Het onderzoek staat onder leiding van oud-minister Klaas de Vries en richt zich op alle topsport en amateursport. In Nederland zijn ongeveer 4,3 miljoen mensen lid van een sportclub.

Getuigenissen

De Engelse ex-profvoetballer Andy Woodward onthulde eind vorig jaar hoe hij door een jeugdtrainer was misbruikt. Na hem vertelden ook anderen hun verhaal.

Steve Walters en Andy Woodward tijdens een persconferentie over misbruik in het voetbal

Ook in Nederland kwamen topsporters met misbruikervaringen naar buiten, onder wie voormalig wereldkampioen wielrennen Petra de Bruin in Nieuwsuur. Een voormalige jeugdspeler van PSV en een voormalige jeugdspeler van Vitesse vertelden in de Volkskrant dat ze bij hun club seksueel zijn misbruikt.

Slachtoffers kunnen hun verhaal doen bij de onderzoekscommissie, maar ook bij het Vertrouwenspunt Sport. Slachtofferhulp Nederland heeft een speciaal telefoonnummer geopend voor ondersteuning van slachtoffers: 0900-9999 001.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl