Aangepast

'Misbruik in de sport was 20 jaar geleden al te voorkomen'

  • Guido van Gorp

    sportredacteur

  • Linda de Groot

    redacteur onderwijs

  • Guido van Gorp

    sportredacteur

  • Linda de Groot

    redacteur onderwijs

"Ik word nog dagelijks geconfronteerd met het verleden", zegt Ronald Nihot. Als 15-jarige jongen was hij een talentvolle sporter, met maar één droom: een medaille halen op de Olympische Spelen. "Ik had de overtuiging dat ik er alles voor moest doen en ook voor moest laten." En dus trainde hij hard en veel, maar de Olympische Spelen heeft hij nooit behaald.

Nihot besloot plotseling te stoppen. Hij moest zich losmaken van één persoon die veel macht over hem had. Nihot zegt dat hij misbruikt is door een van zijn trainers.

Het heeft hem jaren gekost, maar nu, 45 jaar later, kan Nihot goed vertellen over wat hem is overkomen. Als 15-jarige jongen wist hij niet beter en dacht hij eigenlijk dat de seksuele handelingen erbij hoorden. "Het ging heel ver", vertelt Nihot. "Ik moest hem masturberen, hij masturbeerde mij. Als ik dan niet klaar kwam, dan was hij boos. Dan merkte ik dat weer tijdens de training."

Woedend

Nihot is woedend. Vooral omdat het niet voor het eerst is dat hij zijn verhaal doet. Precies 20 jaar geleden, 1997 was er ook veel aandacht voor misbruik in de sport, nadat drie judoka's hun trainer hadden aangeklaagd. Reden voor Nihot om mee te werken aan een voorlichtingsfilm die NOC*NSF destijds liet maken.

Fragment voorlichtingsfilm NOC NSF (1997)

In die film, Spreken is Goud uit 1997, vertelt Nihot: "Eigenlijk zit ik er nog heel erg mee. Nu heb ik een langdurige relatie, daar komen gevoelens bij kijken. En dan komt het toch weer naar boven."

NOC*NSF kwam destijds met een heel pakket aan beleidsmaatregelen om seksueel misbruik te voorkomen, waaronder gedragsregels voor trainers en coaches.

De slachtoffers die tussen 1997 en 2017 gemaakt zijn, dat was niet nodig geweest als de regels goed waren geïnterpreteerd en nageleefd.

Ronald Nihot

Terugkijkend is Nihot diep teleurgesteld op de naleving en uitwerking van de regels in de praktijk. "Ik denk dat er een hele hoop is blijven liggen, in de naleving en toetsing van deze regels. De slachtoffers die tussen 1997 en 2017 gemaakt zijn, dat was niet nodig geweest als de regels goed waren geïnterpreteerd en nageleefd. Daar ben ik eigenlijk wel heel erg kwaad om. Dat is de reden waarom ik nu dit interview geef."

Want hoe zorgt de sportwereld er voor dat over twintig jaar er niet weer een commissie seksueel misbruik in de sport nodig is? Doorpakken is de belangrijkste boodschap die Nihot heeft aan commissievoorzitter Klaas de Vries. Er moet wat hem betreft beleid komen dat beklijft.

Commissie de Vries

"Ik hoop dat deze commissie eindelijk doorpakt", zegt Nihot. "Ze moeten zorgen voor naleving van de regels. In de clubs, de verenigingen en in de topsport. Dat moet beter georganiseerd worden en daar moet boven op worden gezeten."

Oud-minister Klaas de Vries en zijn commissie starten vandaag officieel met onderzoek naar seksueel misbruik in de Nederlandse sportwereld. Onderdeel van dat onderzoek zal zijn het onder de loep nemen van de beleidsontwikkeling sinds eind jaren negentig en het analyseren van de huidige communicatie en informatievoorziening.

Aan het eind van dit onderzoek hoopt De Vries dan ook concrete aanbevelingen te kunnen doen aan sportkoepel, bonden en clubs.

Als ervaringsdeskundige wil Nihot een steentje bijdragen door zijn verhaal op sportclubs te vertellen. Volgens hem valt er nog een wereld te winnen in voorlichting voor kinderen, ouders, bestuurders, trainers en coaches. Desnoods verplicht. "En dat hoeft niet ten koste te gaan voor het plezier in de sport", daar is Nihot van overtuigd.

Nieuw onderzoek naar misbruik in de sport van start

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl