Detail van de muurschildering van Banksy in Dover
NOS NieuwsAangepast

Banksy maakt brexit-muurschildering in Dover

In de haven van Dover heeft de Britse graffitikunstenaar Banksy een muurschildering aangebracht die is geïnspireerd op de brexit, het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Op de muurschildering verwijdert een arbeider een van de sterren in de vlag van de Europese Unie. De cirkel van twaalf gouden sterren staat voor de solidariteit en de harmonie tussen de volkeren van Europa

Banksy heeft het kunstwerk waarschijnlijk in een nacht gerealiseerd. De afbeelding staat op een muur van amusementshal Castle Amusements. Dat gebouw staat in de buurt van de aankomsthal van de veerboten die Groot-Brittannië verbinden met het vasteland van Europa.

Bevestiging

De kritische kunstenaar Banksy werkt in de anonimiteit. Zijn identiteit is niet bekend. Een woordvoerder heeft tegenover de Britse krant The Guardian en de BBC bevestigd dat de muurschildering inderdaad van de hand is van de mysterieuze kunstenaar.

De muurschildering is aangebracht kort na de bekendmaking van premier May dat er op 8 juni vervroegde verkiezingen zijn. De brexit wordt het belangrijkste onderwerp. May hoopt na de verkiezingen een groter mandaat te hebben om de onderhandelingen met Brussel in te gaan.

Het kunstwerk in Dover is het eerste commentaar van Banksy op het referendum over de brexit, waarbij het merendeel van de kiezers stemde voor vertrek uit de EU.

De volledige muurschildering van Banksy in de ferryhaven van Dover

Het kunstwerk in Dover is ook precies tegenover de Franse havenstad Calais, aan de overzijde van het Kanaal. Daar heeft Banksy in een groot vluchtelingenkamp een muurschildering gemaakt waarop Steve Jobs is afgebeeld, de oprichter van Apple. De biologische vader van Jobs was een Syrische immigrant.

Een schildering van Banksy in het vluchtelingenkamp in Calais

Op de Franse ambassade in Londen heeft Banksy in januari vorig jaar een graffitiwerk aangebracht waarin hij protesteerde tegen het gebruik van traangas tegen de vluchtelingen in Calais. Dat werk liet een meisje zien uit de musical Les Misérables met tranende ogen door het gas dat in haar richting wordt gespoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl