Voor het hotel van Banksy bij de Israëlische Westoeverbarrière staat een hotelmedewerker.
NOS NieuwsAangepast

Banksy opent hotel met 'het slechtste uitzicht ter wereld'

De Britse straatartiest Banksy heeft een nieuw hotel geopend in Bethlehem. Het Walled Off Hotel is het nieuwste kunstproject van de mysterieuze kunstenaar. Een mooi uitzicht kan je wel vergeten, want vanuit alle kamers kijk je uit op de controversiële afscheidingsmuur aan de grens van Israël.

  • AFP
    Uitzicht op de afscheidingsmuur vanuit een van de hotelkamers van The Walled Off Hotel.
  • AFP
    Uitzicht op de afscheidingsmuur vanuit een van de hotelkamers van The Walled Off Hotel.
  • AFP
    Uitzicht vanaf een balkon van het hotel.
  • AFP
    Een deel van het uitzicht van het hotel: de Israëlische afscheidingsmuur.

De muur scheidt Israël van Palestijnse gebieden. Het Palestijnse Bethlehem staat onder strenge controle van Israël en het is moeilijk om van de ene kant van de muur naar de andere kant te reizen. Met het hotel hoopt de kunstenaar meer toeristen naar de regio te trekken. De lokale economie heeft het namelijk zwaar te verduren gehad sinds de komst van de muur in 2002.

Banksy hoopt dat zijn kunst het toerisme weer aantrekt. Zijn doel is ook om Israëliërs de kunst in het hotel te laten zien, zodat ze meer leren over de invloed en het effect van de muur op de Palestijnen.

  • AFP
    Een muurschildering van een Israëlische soldaat en een Palestijnse demonstrant die een kussengevecht houden.
  • AFP
    Een van de kamers in het hotel in Bethlehem, met naast kunst van Banksy ook kunst van Palestijnse kunstenaars.
  • AFP
    De jacuzzi in de presidentiële suite van het hotel. Het water komt uit een lekkende watertank die bij vele Palestijnen op het dak van hun huis te vinden is.

Volgens de artiest heeft het hotel "het slechtste uitzicht van alle hotels in de wereld", maar binnen is een hoop te zien. In elke ruimte van het pand is kunst van Banksy en Palestijnse artiesten te vinden. In een van de kamers is bijvoorbeeld een muurschildering te vinden van een Israëlische soldaat en een Palestijnse demonstrant die verwikkeld zijn in een kussengevecht.

Het hotel moet nog officieel geopend worden en Elton John zal dan een live optreden geven. Het is alleen nog de vraag of dat via een videoverbinding is of dat hij daadwerkelijk aanwezig zal zijn. Vanaf 20 maart kunnen de kamers gehuurd worden.

  • AFP
    De lobby in het hotel, dat vol hangt met kunst.
  • AFP
    Een Palestijnse ober staat naast een bekend kunstwerk van Banksy, bekend als 'The Flower Thrower'
  • AFP
    Het zitgedeelte in de lobby van het hotel, met kunst van Banksy aan de muur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl