Voor het hotel van Banksy bij de Israëlische Westoeverbarrière staat een hotelmedewerker. AFP

De Britse straatartiest Banksy heeft een nieuw hotel geopend in Bethlehem. Het Walled Off Hotel is het nieuwste kunstproject van de mysterieuze kunstenaar. Een mooi uitzicht kan je wel vergeten, want vanuit alle kamers kijk je uit op de controversiële afscheidingsmuur aan de grens van Israël.

De muur scheidt Israël van Palestijnse gebieden. Het Palestijnse Bethlehem staat onder strenge controle van Israël en het is moeilijk om van de ene kant van de muur naar de andere kant te reizen. Met het hotel hoopt de kunstenaar meer toeristen naar de regio te trekken. De lokale economie heeft het namelijk zwaar te verduren gehad sinds de komst van de muur in 2002.

Banksy hoopt dat zijn kunst het toerisme weer aantrekt. Zijn doel is ook om Israëliërs de kunst in het hotel te laten zien, zodat ze meer leren over de invloed en het effect van de muur op de Palestijnen.

Volgens de artiest heeft het hotel "het slechtste uitzicht van alle hotels in de wereld", maar binnen is een hoop te zien. In elke ruimte van het pand is kunst van Banksy en Palestijnse artiesten te vinden. In een van de kamers is bijvoorbeeld een muurschildering te vinden van een Israëlische soldaat en een Palestijnse demonstrant die verwikkeld zijn in een kussengevecht.

Het hotel moet nog officieel geopend worden en Elton John zal dan een live optreden geven. Het is alleen nog de vraag of dat via een videoverbinding is of dat hij daadwerkelijk aanwezig zal zijn. Vanaf 20 maart kunnen de kamers gehuurd worden.

STER reclame