Getty Images

De Britse straatkunstenaar Banksy heeft op een gebouw tegenover de Franse ambassade in Londen een kritische muurschildering gemaakt. Met de tekening wil hij aandacht vragen voor de manier waarop er wordt omgegaan met de vluchtelingen in 'De Jungle' bij Calais. 

De schildering is gebaseerd op een poster van de musical Les Miserables en toont een meisje met tranen in haar ogen. Onder haar ligt een blikje traangas. Ook bevat de tekening een zogenoemde QR-code. Die linkt naar een video waarin te zien is hoe de Franse politie traangas en rubberen kogels gebruikt tijdens een inval in het kamp.

Afgedekt

Onbekenden hebben geprobeerd de houten plaat waarop de tekening is gemaakt te verwijderen, maar dat is niet gelukt. Wel is het kunstwerk daardoor deels beschadigd. Inmiddels is het werk door bouwvakkers afgedekt met houten platen. Ze deden dit om beschadiging te voorkomen.  

Frankrijk is vorige week begonnen met het ontruimen van een deel van 'De Jungle'. Zo'n 1200 tenten moeten plaatsmaken voor verwarmde containers, die voor betere hygiëne en levensomstandigheden moeten zorgen.

Een bouwvakker plaatst houten borden voor de muurschildering van Banksy Getty Images

Vorige maand maakte Banksy op een muur in het vluchtelingenkamp in Calais een tekening van de overleden Apple-oprichter Steve Jobs, zoon van een Syrische migrant. 

Hij wilde daarmee een statement maken. "Apple is het meest winstgevende bedrijf ter wereld. Het betaalt jaarlijks miljarden aan belastingen en dat allemaal omdat Amerika ooit een jonge man uit Homs verwelkomde", zei hij toen.

De graffiti-tekening van Steve Jobs in Calais Banksy

STER reclame