Emmanuel Macron gisteren op campagne in Zuidwest-Frankrijk
NOS NieuwsAangepast

Macron heeft ruime voorsprong in laatste opiniepeiling

De Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron heeft in de laatste peilingen een riante voorsprong op zijn rivaal Marine Le Pen. In de laatste peiling voor de verkiezingen van zondag staat Macron op 62 procent en Le Pen op 38 procent. De peiling werd uitgevoerd in opdracht van het tv-station BFM TV en de krant L'Express.

In de vorige peiling stond Macron nog op 59 à 60 procent. NOS-correspondent Frank Renout noemt twee redenen voor deze gunstige stand voor Macron. Ten eerste wezen de meeste kiezers hem aan als winnaar van het televisiedebat met Le Pen. Belangrijk is ook dat de meeste mensen die in de eerste ronde op de uiterst linkse kandidaat Mélenchon hebben gestemd zondag voor Macron zullen kiezen.

De opiniepeilers verwachten ook dat de door Macron opgerichte politieke beweging 'Voorwaarts' in juni als grootste uit de bus zal komen bij de parlementsverkiezingen.

Wie is Emmanuel Macron?

Vandaag is de laatste campagnedag voor de kandidaten. De kandidaten reizen het land door maar zijn het vaakst in radio- en televisiestudio's te vinden om kiezers te bereiken. In Frankrijk is wettelijk vastgesteld dat een dag voor de verkiezingen geen campagne meer gevoerd mag worden, om de kiezers rust te gunnen.

Macron heeft een video vrijgegeven waarin voormalig president Barack Obama zijn steun voor hem uitspreekt. Obama zegt dat hij Macrons verkiezingscampagne bewondert. Macron staat volgens Obama voor de liberale waarden die Frankrijk vertegenwoordigt en hij heeft duidelijk gemaakt dat Frankrijk een belangrijke rol in Europa en de wereld zal spelen. "Macron vertegenwoordigt hoop, geen vrees", zegt Obama.

Het is de eerste keer sinds januari, toen hij het Witte Huis verliet, dat Obama zich uit over de internationale politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl