Marine Le Pen
NOS NieuwsAangepast

Wie is Marine Le Pen?

Marine Le Pen is volgens de eerste prognoses na het sluiten van de stembureaus door naar de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Maar wie is zij en wat wil ze?

Marine Le Pen en haar partij Front National zitten op de uiterste rechterflank van het politieke spectrum. 'Frankrijk eerst' is het motto van haar partij en een keiharde bestrijding van het islamitische terrorisme is een van de belangrijkste punten.

De 48 jaar oude Le Pen is al 30 jaar politiek actief. Op haar 18e werd ze lid van het Front National, de partij die door haar vader Jean-Marie Le Pen werd opgericht. In 1988 wordt ze juridisch raadgever van het Front National en is ze regionaal raadslid in noord-Frankrijk. In 2011 volgt ze haar vader op als partijvoorzitter. Onder haar leiding wordt de partij meer salonfähig en groeit de populariteit.

Franse franc

Het populistische programma van het Front National is sterk gericht op het terugdringen van het aantal migranten in Frankrijk. "Frankrijk is een universiteit voor jihadisten geworden", zegt Le Pen. Ze wil het Schengenverdrag opzeggen en de grenzen sluiten.

Le Pen is erg anti-Europa. Ze wil de euro afschaffen, de Franse franc weer invoeren en een referendum uitschrijven over een vertrek van Frankrijk uit de Europese Unie - een 'frexit'. Ook wil ze uit de NAVO en de samenwerking met Rusland intensiveren.

Wordt Marine le Pen de nieuwe president van Frankrijk?

Le Pen wil de pensioenleeftijd verlagen naar 60 jaar en de koopkracht van 'de gewone Fransman' verhogen. Zo belooft ze een premie van zo'n 80 euro per maand aan mensen die weinig verdienen of een laag pensioen hebben. De kosten hiervan moeten gefinancierd worden met belasting op geïmporteerde artikelen.

Ook wil ze meer Fransen aan het werk helpen door boetes op te leggen aan bedrijven die buitenlanders in dienst hebben.

Europees geld

De afgelopen weken werd Le Pen achtervolgd door justitie, die vermoedt dat haar partij heeft gesjoemeld met Europees geld. Door het Europees parlement betaalde medewerkers waren feitelijk aan de slag voor het Front National in Parijs, was de aanklacht. Het heeft haar bij de verkiezingen niet gehinderd.

De kans dat Le Pen in de tweede ronde de verkiezingen wint is niet groot. Fransen die niet op Le Pen of Macron hebben gestemd - socialisten en republikeinen - zullen naar verwachting in de tweede ronde 7 mei Macron steunen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl