Emmanuel Macron
NOS NieuwsAangepast

Wie is Emmanuel Macron?

Emmanuel Macron is volgens de eerste prognoses na het sluiten van de stembureaus door naar de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Maar wie is hij en wat wil hij?

De 39-jarige oud-bankier Emmanuel Macron zit pas twee jaar in de politiek. Hij was kort minister van Economische Zaken in de regering van president Hollande. Hij gaf die positie op om in 2016 zijn eigen partij op te richten: En Marche! (Vooruit!).

Macron noemt zichzelf niet links en niet rechts en in het belangrijke politieke middenveld is hij de enige kandidaat. Hij verzet zich tegen de gevestigde politiek. Hij wil een volledige vernieuwing van de politiek en wil Frankrijk sociaal en economisch hervormen.

Ambtenaren

In zijn partijprogramma heeft hij aangekondigd flink te gaan snijden in de overheid, onder meer door het aantal regionale en nationale parlementsleden met eenderde in te krimpen. Dat kost zo'n 50.000 ambtenaren hun baan. Ook wil hij de riante pensioenen van ambtenaren aanpakken. Volgens Macron moeten die gelijkgetrokken worden met die van mensen in het bedrijfsleven.

Het geld dat hij daarmee bespaart, wil hij onder meer investeren in kansarme wijken, de banlieues. Bijvoorbeeld door subsidie te geven aan bedrijven die mensen uit een achterstandswijk aannemen.

Wie is Emmanuel Macron?

Het bedrijfsleven wil hij onder meer de ruimte geven door vrije marktwerking, maar hij wil ook een betere bescherming van de werknemers. Daarnaast wil hij een langere werkweek invoeren.

Geen 'frexit'

Onder zijn leiding zal er geen 'frexit' zijn. Frankrijk blijft in de Europese Unie en hij wil juist de samenwerking met Europa intensiveren om een sterk Europa te krijgen. Ook wil hij het islamitische fundamentalisme in het Midden-Oosten en Afrika beter aanpakken door internationale samenwerking.

Verder wil hij dat Frankrijk meer geld gaat uitgeven aan defensie, 2 procent van het bruto nationaal product, zoals de NAVO en de VS dat al langer willen. Op landelijk niveau wil hij investeren in de politie: zo moeten er 10.000 agenten bij komen.

Relatie

Macron heeft een relatie met een twintig jaar oudere vrouw. Het is een onderwerp waar de Frans pers geregeld over schrijft.

Als Macron op 7 mei de volgende ronde ook wint, wordt hij de jongste president ooit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl