Le Pen en Macron bij het debat
NOS NieuwsAangepast

Felle wederzijdse aanvallen in debat Le Pen en Macron

De Franse presidentskandidaten Emmanuel Macron en Marine Le Pen hebben in hun enige een-op-een-debat flink naar elkaar uitgehaald. Bij de twee uur durende confrontatie ging het er zo fel aan toe dat de twee presentatoren ingrepen, omdat het onverstaanbaar werd.

"Meneer Macron is de kandidaat van de mondialisering, de Uberisering", opende Le Pen de aanval. Ze zei dat Macron als minister van Economische Zaken niets deed om te voorkomen dat buitenlandse bedrijven Franse firma's opkochten.

Ze noemde hem een slaaf van het grote kapitaal en een cynische zakenbankier. Macron zei daarop dat Le Pen zich niet op het debat had voorbereid en duidelijk niets van economische zaken begrijpt. "U liegt aldoor en komt met geen enkel voorstel", zei Macron.

Belastingverlaging

"Ik ben de kandidaat van de koopkracht van de gewone Fransen, u van de uitverkoop van Frankrijk", zei Le Pen. Macron beloofde bij het debat in Parijs een belastingverlaging voor werknemers.

Op sommige momenten kreeg de discussie venijnige persoonlijke trekken. Toen Le Pen uiteenzette dat ze een onafhankelijk fonds wil instellen dat Franse bedrijven die in zwaar weer zitten kan helpen, wees Macron haar erop dat een dergelijke instantie al bestaat.

"Ik zie dat u docent en leerling wilt spelen", riposteerde Le Pen. "Dat is niet mijn ding", verwijzend naar de echtgenote van Macron, Brigitte Trogneux, die 24 jaar ouder is dan hij en met wie hij een relatie heeft gekregen toen ze zijn lerares was op de middelbare school in Amiens. Macron ging niet op de pesterij in.

Uit de eerste peiling na afloop van het debat komt Macron in de perceptie van de kijkers als winnaar naar voren. 63 procent vond hem beter uit de verf komen, tegen 34 procent voor Marine Le Pen. Dat is ongeveer hetzelfde beeld als op basis van de peilingen valt te verwachten voor de beslissende tweede ronde van de presidentsverkiezingen, komende zondag, die dus gaat tussen Macron en Le Pen.

Laatste debat voor verkiezingen tussen Macron en Le Pen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl