Emmanuel Macron (links) en Marine Le Pen
NOS NieuwsAangepast

Macron en Le Pen tot in de puntjes voorbereid voor laatste debat

De Franse presidentskandidaten Emmanuel Macron en Marine Le Pen staan vanavond tegenover elkaar in het eerste en meteen het laatste tv-debat tussen de twee. Voor de ogen van miljoenen Franse televisiekijkers gaan ze de strijd aan, enkele dagen voor de tweede en beslissende stemronde.

"Het belooft een spannende avond te worden", zegt correspondent Frank Renout. De twee kandidaten laten niets aan het toeval over. "Ze hebben besproken hoe lang de gesprekstafel moet zijn, wat de camera's mogen vastleggen en hoe warm het mag zijn. 18 graden was te koud, bij 21 zouden ze kunnen gaan zweten."

Onder de Franse kiezers zijn nog veel twijfelaars.

Correspondent Frank Renout

De sociaal-liberale Macron van En Marche! en Le Pen van het rechts-populistische Front National willen een misstap koste wat kost voorkomen.

De belangen zijn groot. De verwachting is dat er meer Fransen zullen kijken dan vijf jaar geleden, toen 18 miljoen mensen het debat zagen tussen Nicolas Sarkozy en de latere winnaar François Hollande. "En onder de Franse kiezers zijn nog veel twijfelaars", zegt Renout.

De studio waarin het debat zal plaatsvinden, met achter de tafel twee presentatoren en de regisseur

Tijdens het debat worden tien onderwerpen besproken. De kandidaten hebben twee uur de tijd om elkaars zwaktes bloot te leggen. Daarom hebben de campagneteams de afgelopen dagen oude televisiedebatten bekeken en verkiezingsprogramma's uitgeplozen.

Wordt Marine le Pen de nieuwe president van Frankrijk?

In de laatste peilingen gaat Macron op kop. Hij kan op de meeste stemmen rekenen, maar slechts een deel van zijn aanhangers kiest vol overtuiging. "Veel Fransen stemmen Macron omdat ze niet willen dat Le Pen wint. Zij zouden daar nog van kunnen terugkomen", zegt Renout.

Wie is Emmanuel Macron?

De Franse politiek expert Bruno Cautrès verwacht niet dat dit debat de verkiezingen gaat beslissen. "Maar een uitglijder kan de kandidaten zeker punten gaan kosten", zegt hij in de Franse media.

Voor Macron en Le Pen is het in ieder geval de laatste keer dat zij voor zo'n groot publiek in actie komen tijdens hun campagne. Na vrijdag mogen zij zich niet meer uitspreken in het openbaar.

Zondag volgt dan de tweede en beslissende ronde van de Franse presidentsverkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl