Uber-topman Travis Kalanick
NOS NieuwsAangepast

'Strafrechtelijk onderzoek naar misleidingen Uber'

De Amerikaanse justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen om te kijken of Uber overheden heeft misleid, meldt persbureau Reuters op basis van twee bronnen.

Begin maart bracht The New York Times naar buiten dat de taxidienst autoriteiten in diverse landen voor de gek hield als ze controles wilden uitvoeren. Dit gebeurde in steden waar de taxidienst werd gezien als ongewenst of illegaal was. Een paar dagen na de publicatie liet Uber weten ermee te stoppen.

Spooktaxi's

Handhavers van de lokale overheden die de Uber-chauffeurs wilden controleren, kregen zonder dat ze het wisten een stiekem aangepaste versie van de app van het bedrijf. Hierop waren spooktaxi's te zien. In de app leek het alsof er Uber-taxi's rondreden, maar in het echt waren ze er niet. Deze techniek wordt greyballing genoemd. Op die manier werden controles omzeild.

Uber kon dit doen doordat het wist welke ambtenaren bezig waren met de handhaving. Naast de spooktaxi's had het bedrijf ook een methode om echte chauffeurs de controle te laten omzeilen. De handhavers vroegen net als gewone passagiers ritjes aan via de app. Doordat ze digitaal waren gelabeld, kregen chauffeurs een waarschuwing dat hen een controle te wachten stond. Ze konden daardoor de rit snel annuleren.

Portland

Het onderzoek wordt genoemd in een transport-rapport van de stad Portland. Daarin staat dat de stad door de officier van justitie van het noordelijke district in Californië over het bestaan ervan is ingelicht. In het rapport staat niet dat het om een strafrechtelijk onderzoek gaat. Portland is een van de steden die zou zijn misleid door Uber.

The New York Times merkt op dat een onderzoek niet persé leidt tot een aanklacht, maar dat Uber waarschijnlijk wel de wet heeft overtreden. Het Amerikaanse ministerie van Justitie en Uber wilden tegen Amerikaanse media niet op de berichtgeving reageren. De taxidienst wilde tegenover de NOS niet reageren op de berichtgeving.

Onder vuur

Uber ligt al maanden onder vuur vanwege een aaneenschakeling van incidenten. Zo wordt het bedrijf beschuldigd van seksuele intimidatie, werd topman Travis Kalanick gefilmd toen hij ruzie maakte met een chauffeur van Uber en zou het bedrijf Apple om de tuin hebben geleid en daarbij de privacyvoorwaarden van de smartphonemaker hebben geschonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl