Een webpagina met het aanbod in Amsterdam Airbnb

Airbnb noemt de gegevens uit een onderzoek van vastgoedadviseur Colliers International en de Hotelschool Den Haag over de toegenomen verhuur via de website onjuist en misleidend.

Volgens het onderzoek is in een jaar tijd het gebruik van Airbnb in Amsterdam meer dan verdubbeld en opgelopen tot bijna 1,7 miljoen overnachtingen. Dat zou een veel grotere stijging zijn dan die van het aantal hotelovernachtingen.

De onderzoekers hebben zich niet gebaseerd op cijfers die ze rechtstreeks van Airbnb hebben gekregen, zeggen ze in een toelichting. De cijfers komen van een bedrijf dat data verzamelt over de verhuursite.

De vastgoedontwikkelaar die opdracht heeft gegeven voor het onderzoek schrijft de gestegen populariteit van Airbnb toe aan een bouwstop op hotels in Amsterdam. Dat leidt volgens hem tot hogere prijzen voor hotelkamers, waardoor huren via Airbnb aantrekkelijker wordt.

'Extra inkomen'

Maar volgens Airbnb hebben afgelopen jaar 770.000 mensen in Amsterdam iets gehuurd via deze organisatie. In 2015 waren dat er 575.000, zegt Airbnb. De organisatie zegt niet om hoeveel overnachtingen het in totaal gaat.

Eind 2016 waren er 18.000 accommodaties in Amsterdam te vinden via de website, 5000 meer dan een jaar eerder, zegt Airbnb. De organisatie meent dat de website huiseigenaren en gezinnen de kans biedt wat bij te verdienen en helpt toeristen te spreiden over de stad.

Overlast

Intussen neemt de kritiek op Airbnb toe. Vooral inwoners van het centrum van Amsterdam klagen over de niet-aflatende stroom rolkoffers door de straten en de overlast die de tijdelijke bewoners van de verhuurde locaties soms veroorzaken. Airbnb zegt dat de meerderheid van de gasten buiten het centrum verblijft.

'Niet meer hotels'

Ook de gemeente Amsterdam zegt zich niet te herkennen in de conclusies van het onderzoek naar verhuur via Airbnb in de stad. Volgens wethouder Ivens (SP) van Wonen kloppen de cijfers niet.

Hij kan zich daarnaast niet vinden in de conclusies van het onderzoek. De wethouder heeft de indruk dat het rapport vooral is geschreven om te onderbouwen dat er meer hotels moeten worden gebouwd. "En dat is nou net iets waar Amsterdam niet op zit te wachten. Er zijn in de stad al behoorlijk wat toeristen. We hoeven nog niet nog meer hotels te hebben om nog meer toeristen naar de stad te krijgen."

STER reclame