Toeristen verlaten hun Airbnb-verblijf in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Recordboete van 3 ton voor illegale Airbnb's in Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft een recordboete van 297.000 euro opgelegd wegens de illegale verhuur van appartementen op Airbnb. Dat bevestigt de gemeente na berichtgeving van het Parool.

De boete gaat naar de eigenaar van een pand in de Kerkstraat met elf appartementen en het sleutelbedrijf dat die appartementen via Airbnb verhuurde en gasten binnenliet.

Beide partijen moeten elf keer 13.500 euro boete betalen. Volgens de Amsterdamse regels mogen appartementen maximaal zestig dagen per jaar verhuurd worden en moeten ze een hoofdbewoner hebben. De gemeente zegt dat de appartementen continu aan toeristen werden verhuurd.

Boete aangevochten

Sleutelbedrijf Iamb&b gaat de boete aanvechten. "Wij zijn ervan overtuigd dat het legaal is, anders hadden we deze klant nooit aangenomen", zegt Dirk Minnebo van Iamb&b.

Volgens Minnebo gaat het in dit geval niet om woningonttrekking, omdat het nooit woningen voor permanente verhuur waren. De kamers in het pand waren ooit ateliers en zouden al sinds de jaren 80 tijdelijk worden verhuurd.

De gemeente zegt dat de appartementen wel een woonbestemming hebben. De gemeente kwam de zaak op het spoor na een melding van omwonenden bij een hotline voor overlast. Onlangs sloot Amsterdam nog een deal met Airbnb die het onmogelijk maakt om je appartement langer dan zestig dagen per jaar te verhuren.

De appartementen zijn nog niet gesloten. De gemeente kan alleen tot onmiddellijke sluiting overgaan als de brandveiligheid niet in orde is en die was oké. De gemeente heeft de eigenaar opgedragen te stoppen met toeristische verhuur. Als dat bij een nieuwe controle niet gebeurd is, worden de appartementen alsnog gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl