NOS Nieuws

Burgemeester kan ingrijpen bij overlast door buren

Burgemeesters krijgen meer mogelijkheden om ernstige overlast veroorzakende bewoners aan te pakken. De Tweede Kamer heeft ingestemd met de zogenoemde 'aso-wet' die dat regelt.

Als wijkbewoners een blaffende hond in de tuin hebben waardoor de buren elke nacht wakker liggen, dan kan de burgemeester ze dwingen de hond 's nachts binnen te halen. Of als ze regelmatig bezoekers hebben die de buurt onveilig maken, dan kan de burgemeester ze een bezoekverbod opleggen.

Ook als het verhuren van woningen aan buitenlandse toeristen via bijvoorbeeld Airbnb leidt tot ernstige overlast, kan de burgemeester ingrijpen.

Lastig

Tot nu toe kunnen burgemeesters alleen een waarschuwing geven of iemand uit huis plaatsen, er zit niets tussen. En uithuisplaatsingen zijn bij mensen met een koopwoning juridisch lastig.

De Kamer is een tijdje bezig geweest met de voorbereiding van de aso-wet. VVD-staatssecretaris Dijkhoff begon er als Kamerlid mee, Kamerlid Tellegen (VVD) maakte zijn werk af. Sommige gemeenten namen de strekking van de wet intussen al over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl