Toeristen verlaten hun Airbnb-verblijf in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Fors meer boetes voor illegale Airbnb-verhuur in Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft afgelopen jaar fors meer boetes gegeven voor de illegale verhuur van woningen aan toeristen via sites als Airbnb. Er werden voor woonfraude 166 boetes opgelegd voor een totaalbedrag van 1,9 miljoen euro, waarvan het overgrote deel voor illegale verhuur aan toeristen. In 2015 werden 122 boetes opgelegd met een totale omvang van 1,2 miljoen euro.

Er werden 284 appartementen gesloten, veelal illegale hotels. In 2015 waren dat er 167.

Bij het meldpunt van de gemeente kwamen 1331 meldingen binnen van illegale verhuur aan toeristen; ruim 50 procent meer dan in 2015. "Die stijging is deels het gevolg van de toegenomen bekendheid van het meldpunt, maar kan anderzijds ook het gevolg zijn van de groeiende populariteit van toeristische verhuur van woningen", zegt de gemeente.

Maximaal 60 dagen

Amsterdammers mogen hun woning maximaal 60 dagen per jaar aan toeristen verhuren, en ze mogen maximaal vier toeristen tegelijk in hun huis toelaten. Maar veel appartementen worden het hele jaar door via Airbnb verhuurd.

Onlangs sprak Airbnb met de gemeente af dat vanaf dit jaar een appartement op de site automatisch verdwijnt als de limiet van 60 dagen wordt overschreden.

Sinds april 2016 speurt de gemeente ook online naar illegale vakantieverhuur op sites als Airbnb en Wimdu. Vorig jaar zijn via die methode 159 adressen gevonden waar mogelijk sprake was van illegale verhuur. In 17 gevallen leidde dit tot directe sluiting van een illegaal hotel vanwege de brandveiligheid. Bij de andere adressen is het onderzoek nog gaande en wordt mogelijk later een boete opgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl