Ook hotels in Rotterdam krijgen steeds meer gasten
NOS NieuwsAangepast

Nachtje in Nederlands hotel stuk duurder: gemiddeld 104 euro

Hotelovernachtingen in Nederland worden snel duurder. In 2016 steeg de gemiddelde prijs van een kamer met 8 procent. Het economisch bureau van ABN Amro verwacht dat de omzet van hotels komend jaar met 3 procent stijgt. Een hotelkamer kostte in 2016 gemiddeld 104 euro per nacht.

In de afgelopen twintig jaar stegen de prijzen van hotels niet zo hard als vorig jaar. De sterke stijging komt vooral door de groei van het toerisme. In 2012 sliepen er 21 miljoen mensen in een hotel. In 2016 waren dat er 26 miljoen. Door de gunstige economische omstandigheden worden dit jaar nog meer toeristen verwacht.

7 miljoen hotelgasten in Amsterdam

Vooral in Amsterdam deed de hotelbranche het goed. De kamerbezetting in de hoofdstad was 82 procent en er waren waren ruim zeven miljoen hotelgasten; anderhalf miljoen meer dan in 2012. In de rest van Noord-Holland en Zeeland ging het met een bezetting van 65 procent ook goed.

Daarnaast doen de hotels in Rotterdam goede zaken. In de havenstad steeg het aantal hotelgasten in vier jaar met 33 procent.

Midden-Oosten

Doordat het goed gaat in de hotelbranche is er ook veel animo bij investeerders om geld te stoppen in de bouw van nieuwe hotels. Het economisch bureau ziet dat grote hotelketens en investeerders uit Duitsland en het Midden-Oosten graag hun positie op de Nederlandse markt willen uitbreiden.

Volgens de onderzoekers brengt dat ook risico´s met zich mee. Zo kan de brexit ertoe leiden dat er minder Britse toeristen naar Nederland komen.

Airbnb als alternatief

Overigens worden in Amsterdam nieuwbouwplannen voor een hotel vaak afgekeurd, omdat de gemeente wil voorkomen dat het aantal toeristen in de stad explosief blijft stijgen. ABN Amro verwacht dat de hotels daardoor over een jaar of zeven geregeld vol zullen zitten.

Nog meer toeristen zullen in de toekomst uitwijken naar het woningverhuurplatform Airbnb. Dat bedrijf kan volgens de onderzoekers de komende jaren in de hoofdstad nog flink groeien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl