Veel kinderen werden slachtoffer van de gifgasaanval
NOS Nieuws

Parijs kondigt bewijs aan: Syrische leger achter gifgasaanval

De Franse inlichtingendiensten komen een dezer dagen met bewijs dat Syrische regeringstroepen achter de aanval van begin deze maand op Khan Sheikhoun zitten. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken Ayrault gezegd. Bij de aanval in de provincie Idlib kwam gifgas vrij, er vielen meer dan tachtig doden, onder wie veel kinderen.

"Het is een kwestie van dagen voor we bewijs hebben dat het regime van president Assad bewust gifgas heeft ingezet", zei Ayrault tegen de Franse tv-zender LCP.

De Syrische regering ontkent iets met de aanval te maken te hebben. Het gifgas zou zijn vrijgekomen doordat een wapendepot van rebellen met daarin chemische wapens zou zijn getroffen.

Koenders

Ook de Nederlandse inlichtingendiensten achten het "zeer waarschijnlijk" dat de Syrische regeringstroepen achter de aanval zitten. Dat zei minister Koenders van Buitenlandse Zaken vandaag in de Tweede Kamer.

Koenders wilde niet zeggen of die conclusie van de diensten is getrokken op basis van eigen informatie of op basis van gegevens van buitenlandse diensten.

Sarin

De OPCW, de organisatie die chemische wapens wil uitbannen, heeft bevestigd dat er chemische wapens zijn gebruikt. Gifgasexperts van de OPCW hebben monsters genomen in het Turks-Syrische grensgebied. Uit het onderzoek blijkt dat het om sarin of een vergelijkbaar gas gaat.

Sinds de gifgasaanval zijn de internationale verhoudingen verder op scherp gezet. Een paar dagen na de aanval voerden de Verenigde Staten een tegenaanval uit op een Syrische luchtmachtbasis. Daarop zeiden de bondgenoten van Assad, waaronder Rusland en Iran, dat een nieuwe aanval met geweld beantwoord zou worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl