Protest tegen de Amerikaanse actie in Syrië
NOS NieuwsAangepast

Bondgenoten Assad aan VS: nieuwe aanval blijft niet onbeantwoord

De bondgenoten van de Syrische president Assad hebben de Verenigde Staten gewaarschuwd dat ze een nieuwe aanval op doelen van het Syrische regeringsleger gewapenderhand zullen vergelden. In een verklaring zegt het commandocentrum van de strijdkrachten van Rusland, Iran, de Hezbollahbeweging en bevriende milities dat de VS met de raketaanval van vrijdagochtend een "rode lijn" heeft overschreden, en dat ze hun steun aan het leger van Assad nog verder zullen opvoeren. 

De Amerikanen voerden vrijdag een raketaanval uit op een luchtmachtbasis van het Syrische leger bij de stad Homs. De aanval was bedoeld als strafmaatregel voor de aanval met zenuwgas op de Syrische plaats Khan Sheikhoun van begin deze week, die aan de Syrische luchtmacht wordt toegeschreven. 

'Bezetting'

"Van nu af aan zullen we met harde hand reageren op iedere agressor en elke overschrijding van de rode lijn door wie dan ook. En de VS kent de kracht van ons antwoord", schrijven Assads bondgenoten in hun verklaring. Ook noemen ze de aanwezigheid van de Amerikanen in Noord-Syrië "illegaal" en "een bezetting".

Overigens is de status van het gezamenlijke commandocentrum dat de verklaring uitgaf onduidelijk. Rusland en Iran hebben niet op de uitspraken gereageerd.

De Iraanse president Rohani en zijn Russische ambtgenoot Poetin hebben de Amerikaanse raketaanval in een telefoongesprek als "ontoelaatbaar" en in strijd met het internationale recht betiteld. 

Minder vluchten

Gisteren schreef The New York Times dat de coalitie tegen IS, die door de VS wordt geleid, de laatste dagen veel minder vluchten uitvoert boven Syrië. De militaire leiding zou daartoe hebben besloten omdat ze eerst wil zien hoe Syrië en zijn bondgenoten reageren op de raketaanval. 

Zo dreigde Rusland na de aanval om niet langer informatie over de vliegbewegingen van Syrische en Russische vliegtuigen te delen met de internationale coalitie onder leiding van de Amerikanen. De onderlinge afstemming is bedoeld om ongelukken in de lucht te voorkomen. Tot dusver is niets gebleken van een militaire reactie van de kant van Assad of diens bondgenoten op de Amerikaanse aanval op Homs. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl