Eritreeërs betogen in Veldhoven
NOS Nieuws

'Burgemeester Veldhoven heeft geen poot om op te staan'

"Een vergadering is heilig. Zélfs als er problemen met de openbare orde dreigen, heb je nog geen poot om op te staan." Volgens Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft de burgemeester van Veldhoven gisteren in strijd met de grondwet gehandeld. 

Burgemeester Jack Mikkers besloot gisteren een conferentie van de enige toegestane partij in Eritrea te verbieden. Dat deed hij na 'signalen' over incidenten waar tegenstanders van het Eritrese regime bij betrokken zouden zijn. "Op basis van het openbare orde-aspect heb ik de vrijheden van vergadering en meningsuiting moeten inperken", zegt hij.

Brouwer: "Als we dit voortaan zo gaan doen, dan is het droevig gesteld met de vrijheid van vergadering." En dat noemt hij juist een heel essentieel recht. "De burgemeester heeft alleen maar de plicht om de conferentie zo goed mogelijk te laten verlopen. Alleen als je kunt aantonen dat er sprake is van bestuurlijke overmacht, maar in deze tijden is het eigenlijk ondenkbaar dat er weinig agenten zijn."

Verbieden is eigenlijk onmogelijk, maar deze burgemeester doet het gewoon.

Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen

Brouwer vindt het onzin dat de burgemeester de conferentie verbood. "Vooraf kun je niet aan de vergadervrijheid zitten. Dat kan en mag een burgemeester niet. Verbieden is eigenlijk onmogelijk, maar deze burgemeester doet het gewoon." Ingrijpen kan volgens de hoogleraar pas als er tijdens de vergadering wanordelijkheden zijn.

De burgemeester noemt het recht op vergadering en de vrijheid van meningsuiting heel erg belangrijk. Maar volgens hem waren de signalen dusdanig dat de veiligheid rond het terrein en die van de conferentiedeelnemers gevaar liepen. "En dan vind ik dat ik een besluit moet nemen zoals gisteravond."

'Meerdere incidenten'

"Het moet ver gaan voordat ik ingrijp", vertelt Mikkers, die de situatie vervelend noemt. "Ik heb dat besluit ook niet meteen na het eerste incidentje genomen. Maar de meerdere incidenten, in combinatie met de signalen voor de komende dagen, hebben geleid tot dit besluit."

Brouwer zegt herhaaldelijk dat dat verboden terrein is voor een burgemeester. "Al snap ik hem wel hoor", zegt hij. "Zo'n burgemeester heeft eens in de duizend jaar met zoiets te maken. Maar feit blijft dat als een handvol mensen de werking van onze grondrechten wil frustreren, dat het daarmee droevig is gesteld."

Kort geding

De organisatie van de conferentie is inmiddels naar de rechter gestapt om bezwaar te maken tegen het verbod. "En het kan haast niet anders dan dat ze dat uit juridisch oogpunt gaan winnen", verwacht Brouwer.

Het kort geding is om 15.00 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl