Politie bij de Koningshof in Veldhoven NOS / Ewout de Bruijn

De organisatie achter de Eritrese conferentie in Veldhoven heeft een kort geding aangespannen tegen de gemeente. De burgemeester verbood de conferentie gisteravond, de organisatie wil dat verbod ongedaan laten maken. Het kort geding dient om 15.00 uur bij de rechtbank in Den Bosch.

De conferentie van de regeringsgezinde jongerenbeweging in de Koningshof zou tot zondag duren. Op sociale media verschenen vanmorgen berichten dat de deelnemers zich niets van het verbod aantrekken en gewoon doorgaan.  

Nieuwe demonstratie

Als de rechter het verbod van de gemeente afwijst en de conferentie doorgaat, willen tegenstanders van het regime morgen opnieuw demonstreren.

De burgemeester verbood de conferentie met een beroep op de openbare orde, nadat de politie een eind had gemaakt aan een demonstratie van tegenstanders van het Eritrese regime. Bij de Koningshof is politie aanwezig voor het geval de demonstranten opnieuw opduiken. De ME wordt achter de hand gehouden.

De arrestanten werden met bussen afgevoerd ANP

De demonstranten die gisteren zijn opgepakt, zijn weer vrij. Dat blijken er 128 te zijn en niet 50, zoals eerder is gezegd. Of ze een straf krijgen, wordt later beslist.

De ongeveer vijftig actievoerders werden opgepakt omdat ze het bevel negeerden om zich uit te voeten te maken.  Dat is een vergrijp waarvoor je ze niet langer vast kan houden, zegt de politie.

STER reclame