NOS NieuwsAangepast

Veldhoven verbiedt Eritrea-conferentie, tientallen arrestaties

De Eritrese conferentie in Veldhoven gaat niet door. De gemeente heeft hem verboden omdat de openbare orde niet gegarandeerd kan worden. Het besluit is genomen in overleg met het OM, de politie en het conferentieoord. De bijeenkomst was omstreden en leidde tot verdeeldheid binnen de Eritrese gemeenschap in Nederland. 

Vanmiddag en vanavond waren er opstootjes in Veldhoven, waar zich zo'n honderd betogers hadden verzameld. Jongeren belaagden onder meer een auto. Er zijn tientallen betogers aangehouden, onder meer "na onderlinge gevechten waarbij met stoelen werd gegooid", zegt de politie. Mensen kregen het verzoek weg te aan. Wie er niet aan voldeed, werd opgepakt.

De jongerenafdeling van de enig toegestane politieke partij in Eritrea had de conferentie georganiseerd. Er zouden zo'n 500 tot 600 mensen op afkomen, was de verwachting. Ook een topadviseur van de Eritrese president Isaias Afewerki werd verwacht. 

Verslaggever Gerri Eickhof zegt dat de sfeer grimmig was. De betogers probeerden te voorkomen dat deelnemers op het terrein konden komen. Ze hadden een blokkade opgericht, maar doordat het terrein meerdere ingangen heeft konden deelnemers toch naar binnen, tot woede van demonstranten.

Opstootje bij Eritrese jongerenconferentie

Het kabinet zei deze week dat de komst van de Eritrese topadviseur, Yemane Gebreab, ongemakkelijk is "omdat een hoge Eritrese ambtenaar Eritreeërs gaat toespreken die hun land hebben verlaten". Burgemeester Jack Mikkers van Veldhoven zei van de week nog dat hij geen mogelijkheden had om de conferentie verbieden omdat er geen aanwijzingen waren dat de openbare orde zou worden verstoord. Vanavond is hij dus tot de conclusie gekomen dat de situatie daar inmiddels wel naar is. 

Intimidatie

Het Eritrese bewind organiseert elk jaar congressen als deze in Europa, waarbij Gebreab steevast de belangrijkste spreker is. De rechterhand van de president is de oprichter van de regeringspartij, die sinds 1993 alleen aan de macht is. Critici zeggen dat de bijeenkomst is bedoeld om Eritreeërs onder druk te zetten, te intimideren en geld afhandig te maken. 

Elke maand vluchten gemiddeld 5000 tot 6000 mensen Eritrea. Ze zeggen dat ze worden onderdrukt, wijzen op de werkkampen en de dienstplicht die voor onbepaalde tijd geldt en door critici wordt gelijk wordt gesteld aan slavernij. In Nederland wonen zo'n 20.000 Eritreeërs. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl