NOS NieuwsAangepast

Trump tijdens de aanval op Syrië, het verhaal achter de foto

  • Lambert Teuwissen

    Redacteur

  • Lambert Teuwissen

    Redacteur

Het is een beeld dat bepalend kan worden voor zijn nog jonge presidentschap: omringd door adviseurs staart Donald Trump geconcentreerd naar het televisiescherm waarop militaire adviseurs hem bijpraten over de aanval op Syrië. Het Witte Huis deelde de foto gisteravond via Twitter.

De foto werd genomen in de SCIF, een speciale beveiligde ruimte van het buitenverblijf van Trump in Florida, Mar-a-Lago. Geheime informatie die wordt gebruikt in militaire operaties mag alleen besproken worden in zo'n ruimte: een Sensitive Compartmented Information Facility

Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer voegde eraan toe dat de foto is bewerkt uit veiligheidsoverwegingen. Zo lijkt het erop dat de papieren die op tafel liggen digitaal zijn gewit om geen geheimen prijs te geven. 

De foto werd gemaakt rond 21.15 uur lokale tijd. Op dat moment zat de Chinese president Xi elders in het gebouw te bekomen van het diner dat hij net had genuttigd met Trump. Caesarsalade vooraf, de keuze tussen tong of steak als hoofdgerecht en chocoladetaart als toetje. 

Het menu ligt op tafel, voor in beeld. De vage Chinese en Amerikaanse vlaggetjes van de uitnodiging voor het staatsdiner zijn nog net te zien. Iemand heeft het blijkbaar meegenomen van tafel toen de briefing begon. 

Obama

De situatie doet onmiddellijk denken aan die andere beroemde foto van een president die een militaire operatie volgt: Barack Obama die toekijkt hoe Amerikaanse commando's al-Qaida-leider Osama bin Laden uitschakelen. 

Op die foto zien we ook een president die met zijn belangrijkste adviseurs nauwlettend de voortgang volgt van een operatie met verregaande internationale gevolgen. Zelfs de hoek vanwaaruit de foto is genomen is identiek - al dan niet bewust. 

President Obama volgt de aanval waarbij Osama bin Laden wordt gedood in 2011

Er zijn echter ook opvallende verschillen. Ten eerst de omgeving: Obama zat in de Situation Room van het Witte Huis, waar het presidentiële zegel de enige decoratie was in de verder spartaans ingerichte kamer. 

Trump, bekend om zijn weelderige smaak, zit echter op goudkleurige stoelen, op de vloer ligt een bloemrijk hoteltapijt en de deur heeft een versierde kruk.

Adviseurs aangeschoven

Ook is de groep die rond de tafel zit aanmerkelijk gevarieerder. Bij Obama zijn alleen mensen te zien die direct te maken hebben met de nationale veiligheid: vice-president Biden, de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken Carter en Clinton, de stafchef van de strijdkrachten en de baas van de inlichtingendiensten. 

Trump (2017) en Obama (2011)

Bij Trump is de groep groter. Vice-president Pence, Defensieminister Mattis en een militair adviseur praten mee via een videoverbinding. Op de eerste rang zitten zijn schoonzoon en adviseur Kushner (tweede van links), minister van Buitenlandse Zaken Tillerson en Nationale Veiligheidsaviseur McMaster. Ook chefstaf Priebus is te zien, evenals woordvoerder Spicer. 

Opvallend genoeg zitten ook minister van Financiën Mnuchin en minister van Handel Ross aan tafel. Daarnaast zijn er belangrijke politieke adviseurs aangeschoven: Steve Bannon en Stephen Miller. Zij hebben een plekje op de tweede rang gekregen. 

Bannon werd eerder deze week nog uit de Nationale Veiligheidsraad gezet, na kritiek dat hij als politiek adviseur niet bij de inlichtingenbijeenkomst moest komen. Hoewel er de afgelopen dagen werd gespeculeerd dat Trump zijn vertrouwen zou verliezen in Bannon, bewijst deze foto dat hij voor deze belangrijke bijeenkomst niet werd buitengesloten. 

Op het terras

Nog een groter verschil is er met die andere beroemde foto van president Trump, ook in Mar-a-Lago, van half februari. Toen was de Japanse president Shinzo Abe op bezoek in Florida. Tijdens het bezoek besloot Noord-Korea om een raket te lanceren. Snel werd er een overleg belegd. Maar dit keer zonder SCIF, speciaal ingerichte kamer of onleesbaar gemaakte documenten. 

Abe en Trump overlegden in februari op een terras over Noord-Korea

Op het terras, onder het maanlicht, werd de crisissituatie besproken terwijl hotelgasten ademloos luisterden en foto's maakten. Die beelden gingen via sociale media de wereld over en de regering Trump kreeg veel kritiek.

Zo'n slordige twee maanden later weet de Amerikaanse president: bij een crisissituatie hoort privacy.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl