Een raket wordt afgevuurd op Syrië
NOS NieuwsAangepast

VS vuurt raketten af op luchtmachtbasis van Syrisch leger

De Verenigde Staten hebben luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Syrië die in handen zijn van het regeringsleger, als reactie op de gifgasaanval van dinsdag. Het is de eerste keer dat de VS het Syrische leger direct aanvalt, eerdere raketaanvallen in Syrië waren gericht tegen IS. 

Er zijn ongeveer vijftig kruisraketten afgevuurd op een luchtmachtbasis in de buurt van Homs. Een vliegtuig, een landingsbaan en een tankstation zouden het doelwit zijn geweest van de raketaanval. 

Volgens de gouverneur van Homs zijn er vijf mensen omgekomen en zeven gewonden gevallen bij de aanval. Hij zegt dat er ook burgerslachtoffers zijn gevallen in een naburig dorp. 

VS bombardeert doelen in Syrië

De vliegtuigen die de gifgasaanval uitvoerden, zouden zijn vertrokken vanaf die luchtmachtbasis. Er kwamen dinsdag ruim 80 mensen om het leven bij de gifgasaanval. In een verklaring na de raketaanval zei president Trump dat er geen discussie is of de Syrische regering verboden chemische wapens heeft gebruikt. 

Met alle 'beschaafde landen' samen wil de VS een einde maken aan 'de slachtpartijen en het bloedvergieten' in Syrië. Het is het eerste grote militaire ingrijpen door president Trump. Gisteravond hintte hij er al op dat hij zou ingrijpen in Syrië. De aanval was volgens Trump van 'vitaal belang' voor de VS.

Een aantal landen was van tevoren op de hoogte gebracht van de luchtaanval, waaronder ook Rusland. Dat land is ook aanwezig op de getroffen luchtmachtbasis. Een woordvoerder van het Pentagon zegt dat delen van de basis waar Russische troepen aanwezig zijn niet zijn geraakt.

Net voordat de aanval begon, sprak de VN-afgevaardigde van Rusland nog over de gevolgen van zo'n bombardement. Hij waarschuwde voor de negatieve consequenties. Rusland en Iran zijn de belangrijkste bondgenoten van de Syrische president.

Maar Rusland heeft gefaald in Syrië, zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson. Rusland verbond zich in 2013 aan een belofte om de chemische wapens uit Syrië te halen en dat is ze niet gelukt, zegt hij. "Rusland is of medeplichtig, of simpelweg incompetent."

Koerswisseling

Op de Syrische staatstelevisie werd een verklaring voorgelezen, waarin werd gezegd dat 'Amerikaanse agressie' een Syrische militaire basis heeft geraakt. Er zouden mensen bij de aanval zijn omgekomen, maar het is niet duidelijk hoeveel.

De gouverneur van de regio Homs zegt dat er twee uur na de raketaanval nog steeds reddingswerkers bezig zijn. Er is brand uitgebroken. Volgens hem werd de basis gebruikt in de strijd tegen IS.

Sinds de chemische aanval is de koers van de VS in het Syrië-conflict volledig gedraaid. Minister van Buitenlandse Zaken Tillerson zei eerst dat het afzetten van Assad geen prioriteit heeft voor Amerika. Na de gasaanval haalde Trump juist fel uit naar de Syrische president.

De locatie van de Shayrat-basis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl