Trump maakt de aanval bekend
NOS NieuwsAangepast

Trump: vrede en harmonie zullen zegevieren

De Amerikaanse president Trump heeft van "alle beschaafde landen" hulp gevraagd bij het beëindigen van het bloedbad in Syrië. Trump deed de oproep nadat zijn leger aanvallen had uitgevoerd op een luchtmachtbasis van het Syrische leger.

"Jaren van pogingen om Assads gedrag te veranderen, hebben gefaald - dramatisch gefaald", zei Trump in een korte verklaring. "Daardoor duurt de vluchtelingencrisis voort, blijft de onrust in de regio toenemen en worden de VS en zijn bondgenoten bedreigd."

De aanval van vannacht was een vergelding voor de gifgasaanval van afgelopen dinsdag, waarbij zeker tachtig mensen omkwamen. President Trump zei eerder deze week al dat duidelijk is dat het Syrische regeringsleger achter de gifgasaanval zit. De vliegtuigen die de gifgasaanval uitvoerden, zouden vanaf die luchtmachtbasis zijn vertrokken. 

"Assad heeft mannen, vrouwen en kinderen het leven ontnomen. Het was een langzame en gruwelijke dood voor velen. Zelfs prachtige baby's werden wreed vermoord door deze barbaarse aanval."

luchtaanvallen

Trump zei dat de Verenigde Staten er alles aan doen om het gebruik en de verspreiding van chemische wapens te stoppen. Volgens hem is het zeker dat Syrië verboden chemische wapens gebruikt. Ook negeerde het land resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

Volgens Trump heeft zijn leger vitale onderdelen van de Syrische krijgsmacht geraakt. "Vrede en harmonie zullen zegevieren", zei de Amerikaanse president. 

Reacties

Intussen komen de eerste internationale reacties binnen op de Amerikaanse aanval. De Israëlische premier Netanyahu is blij met het optreden van Trump. "Het is goed dat de president een krachtig signaal heeft afgegeven dat het gebruik van chemische wapens niet wordt getolereerd", zegt Netanyahu. Ook Saudi-Arabië steunt de aanval. 

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het later vandaag met een verklaring komt. Rusland steunt doorgaans het regime van de Syrische president Assad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl