Een hulpverlener in Nasir, Zuid-Sudan
NOS NieuwsAangepast

Niet alleen in Zuid-Sudan: hulpverleners steeds vaker doelwit strijdende partijen

Hulp verlenen is steeds gevaarlijker en duurder doordat hulpverleners steeds vaker doelwit zijn van gewapende groepen. Dat zegt de directeur van Save the Children, Pim Kraan, in een interview met de NOS. Hulpverleners worden steeds vaker zelf slachtoffer. Het maakt niet uit welke kleur ze hebben of waar ze vandaan komen."

Afgelopen weekend zijn opnieuw zes hulpverleners gedood in Zuid-Sudan. Ze kwamen om in een hinderlaag.

Sinds het uitbreken van de burgeroorlog in 2013 zijn alleen al in Zuid-Sudan 79 hulpverleners gedood, van wie 12 dit jaar. "Het is tegenwoordig gevaarlijker om hulpverlener te zijn dan militair", zegt Kraan.

Cheque zwaaien

Het is een wereldwijd probleem dat strijdende partijen zich niet houden aan het internationaal humanitair recht, dat bepaalt dat scholen, ziekenhuizen en andere burgerdoelen bij gewapende conflicten buiten schot moeten blijven.

"Of je nou moslim bent, of christen of hindoe of boeddhist. Als er een conflict is moet iedereen kunnen profiteren van hulp", zegt Kraan.

Save the Children bespreekt met de VN en andere hulporganisaties hoe nieuw leven kan worden geblazen in het internationaal humanitair recht. Als dat niet gebeurt kunnen hulpverleners straks alleen nog met hun cheque kunnen zwaaien, maar is er niemand meer om het werk uit te voeren.

Werkvisum 10.000 dollar

Ook regeringen maken het steeds moeilijker om hulp te verlenen. In Zuid-Sudan moeten hulpverleners binnenkort 10.000 dollar betalen voor een werkvisum; geld dat de regering kan besteden aan wapens. In Zuid-Sudan wordt ook honger ingezet als wapen en krijgen hulpverleners soms geen toegang tot gebieden waar nood heerst.

De situatie in Zuid-Sudan leidt tot grote frustratie bij de VN. "Iedereen is het erover eens dat Zuid-Sudanese leiders meer moeten doen om te laten zien dat ze zich echt bekommeren om de inwoners, die behoren tot de armsten ter wereld", zegt VN-secretaris-generaal Guterres.

Volgens Save the Children kan ook Nederland een bijdrage leveren. "Het internationaal humanitair recht kan op heel veel plaatsen aan de orde worden gesteld, en dat is hoog nodig." Hij hoopt dan ook dat de opvolgers van minister Koenders en minister Ploumen dit prioriteit geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl