Het getroffen distrubitiecentrum voor hulpgoederen
NOS NieuwsAangepast

Hulp Syrië komt weer op gang, maar niet waar hulpverleners omkwamen

Het eerste hulpkonvooi in Syrië gaat vandaag weer rijden, maar nog niet naar de plek waar maandag twintig hulpverleners werden gedood bij een bombardement. Dat zegt Merlijn Stoffels van het Rode Kruis.

"We weten hoe ernstig de nood is voor de mensen daar", zegt Stoffels in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar we willen eerst extra veiligheidsgaranties. Het overleg daarover is in volle gang en we hopen binnen 24 uur duidelijkheid te hebben."

De hulporganisatie wil koste wat kost voorkomen dat er weer een hulpkonvooi onder vuur wordt genomen. Dat gebeurde maandag bij de plaats Urm al-Kubra, in de buurt van Aleppo. Daar werden een distributiecentrum voor hulpgoederen en ten minste achttien vrachtwagens verwoest.

Een van de getroffen vrachtwagens van het hulpkonvooi

Het blijft onduidelijk wie er achter de aanval van afgelopen maandag zit. De VS houdt vol dat het bombardement is uitgevoerd door de Russische luchtmacht. Dat land ontkent dat en zegt dat er juist een Amerikaanse gevechtsdrone in het luchtruim boven het konvooi was tijdens de beschietingen.

'Eindelijk kwam er hulp'

Door de aanval is het leveren van medicijnen en voedsel aan tienduizenden mensen in de omgeving onmogelijk gemaakt, zegt Stoffels. "Dat is afschuwelijk voor zowel de Syriërs als onze hulpverleners, want we weten dat mensen daar vechten om te overleven."

Door het tijdelijke staakt-het-vuren in Syrië werd het mogelijk voor hulpverleners om met vrachtwagens belegerde gebieden te bereiken. "Eindelijk konden we met hulpgoederen naar de plekken die daarvoor onbereikbaar waren", legt de woordvoerder van het Rode Kruis uit.

Met de aanval van maandag kwam daar abrupt een einde aan. Alle hulpkonvooien naar afgezonderde brandhaarden, zoals de omgeving van de belegerde miljoenenstad Aleppo, werden stopgezet. De hulpprojecten in de goed bereikbare gebieden gingen wel door.

'Zwaarste bombardementen in maanden op Aleppo'

Gevechtsvliegtuigen hebben de afgelopen nacht zware bombardementen uitgevoerd op wijken van Aleppo. Het gaat om wijken die in handen zijn van rebellen. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gaat het om de zwaarste bombardementen van de afgelopen maanden. Hoeveel slachtoffers er hierbij zijn gevallen is nog niet duidelijk. De Syrische regering heeft nog niets gemeld over deze bombardementen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry riep Rusland en de Syrische regering woensdag op om de vluchten over gevechtszones in Syrië onmiddellijk te staken. Kerry noemde het een laatste kans om de wapenstilstand te redden.

De ravage in het beschoten hulpgoederencentrum

Vandaag vertrekt voor het eerst sinds de luchtaanval weer een hulpkonvooi naar belegerde gebieden. VN-vertegenwoordiger Staffan di Mistura zei tegen de BBC dat de hulpverlening "voorzichtig" weer op gang komt. Stoffels zegt dat het specifiek gaat om één konvooi richting een buitenwijk van de hoofdstad Damascus.

Het Rode Kruis helpt met het uitdelen van medicijnen, "maar dit is een kleine distributie vergeleken bij er wat nodig is", zegt Stoffels. Er is volgens hem een enorm tekort aan hulpmiddelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl